Βούτσιτς σε «Financial Times»: Τα σερβικά συμφέροντα κινδυνεύουν αν προσχωρήσουμε στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε στους Financial Times  ότι η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία


Απρίλιος 21, 2022. Ελλάδα.

Η Σερβία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά της συμφέροντα προσχωρώντας στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

 Ο Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία δεν θα επιλέξει πλευρά, παρά την έκκληση της ΕΕ προς τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ένωση να συμφωνήσουν με την αυστηροποίηση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Σερβία, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, έχει από καιρό ισχυρούς πολιτικούς, οικονομικούς δεσμούς και ασφάλειας με τη Ρωσία, η οποία την προμηθεύει με φυσικό αέριο και υποστηρίζει την άρνηση του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «πρώην επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου».

«Έχουμε κάποιο είδος προστασίας. Τι θέλουν οι δυτικές χώρες; Να εγκαταλείψουμε όλα τα εθνικά συμφέροντα μόνο και μόνο επειδή κάποιος θέλει κάτι για τον εαυτό του - ρώτησε ο Βούτσιτς, δείχνοντας την Ουκρανία και την επιθυμία της Δύσης για ενότητα ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Ο Βούτσιτς επεσήμανε επίσης ότι οι άνθρωποι μιλούν για «επιλογή πλευράς», αλλά, όπως προσθέτει, έχουμε μόνο την πλευρά μας - τα συμφέροντα της Σερβίας


Μας βομβάρδισε το ΝΑΤΟ


Υπενθύμισε ότι η Σερβία βομβαρδίστηκε και επιβλήθηκε κυρώσεις από 19 χώρες του ΝΑΤΟ.

«Δεν έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε κανέναν, γιατί πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις δεν θα αλλάξουν τίποτα. Μπορείτε να ασκήσετε πίεση στη Σερβία, αλλά αυτή είναι η γνώμη μας»,  είπε ο Βούτσιτς.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δηλώσεις του Βούτσιτς, ο οποίος κέρδισε πρόσφατα δεύτερη θητεία, δείχνουν ότι το Βελιγράδι θέλει να διατηρήσει δεσμούς με Ρωσία και Κίνα, παρά τις πιέσεις των Βρυξελλών.

Οι Financial Times υπενθυμίζουν επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει δημοσίως σε αρκετές περιπτώσεις ότι βλέπουν τη Σερβία στο μέλλον ως μέλος αυτής της συμμαχίας, αλλά εξέφρασαν «ιδιωτικά» αυξανόμενους εκνευρισμούς λόγω των δεσμών του Βελιγραδίου με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών και των κρατών μελών φοβούνται να πάρουν μια ισχυρότερη θέση εναντίον της Σερβίας, γιατί αυτό θα συμβαδίσει με την αύξηση της επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, γράφουν οι FT, οδήγησε ορισμένους στην ΕΕ να επιταχύνουν τις ενταξιακές συνομιλίες ως τρόπο σύνδεσης των Βαλκανίων με τη Δύση.

Ο κινεζικός εξοπλισμός




Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Σερβία αγόρασε πρόσφατα το κινεζικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα FK3, το οποίο αύξησε επίσης τον φόβο της Δύσης για την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου.

Οι FT δηλώνουν επίσης ότι ενώ η κατοχή κινεζικών όπλων δεν αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ, καθιστά δύσκολη ή και αδύνατη τη συμμετοχή της Σερβίας σε κοινά αμυντικά προγράμματα ή ασκήσεις της ΕΕ λόγω ασυμβατοτήτων του συστήματος και ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα του Πεκίνου να παρακολουθεί οποιαδήποτε χρήση αυτού του εξοπλισμού.

«Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, η Σερβία γνωρίζει πολύ καλά ότι, ως υποψήφια χώρα, αναμένεται να εναρμονιστεί με τα πρότυπα και τις πολιτικές της ΕΕ»,  αναφέρουν οι FT τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με αφορμή την πρόσφατη αγορά όπλων, που περιλαμβάνει την αγορά γαλλικών αεροπλάνων και τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο Βούτσιτς είπε ότι ήταν μέρος της προσπάθειας διατήρησης της σταθερότητας, αφού όπλα αγόρασαν και οι γειτονικές χώρες.

 

Ενημερώσαμε τους δυτικούς εταίρους για την αγορά οπλικών από την Κίνα

 

«Ενημερώσαμε όλους τους δυτικούς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018, για την προμήθεια του κινεζικού συστήματος. Συνάψαμε τη συμφωνία το 2019 και ήξεραν τα πάντα γι' αυτό», είπε ο Βούτσιτς για τους FT.

Πρόσθεσε ότι στη Σερβία δεν έχει ακόμη παραδοθεί το πλήρες σύστημα και ότι δεν είναι ακόμη λειτουργικό.

«Δεν είναι για τη Ρωσία, είναι για τη Σερβία», τόνισε ο Βούτσιτς.

novosti.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr