Οι μυστικές αποστολές του αρχηγού της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στο Κίεβο και τη Μόσχα


Απρίλιος 3, 2022. Ελλάδα.

Οι μυστικές αποστολές του Αμερικανού αρχηγού 007.

Πρώτα στη Μόσχα, για να δώσει μια προειδοποίηση στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

 Στη συνέχεια στο Κίεβο για να συναντήσει τον Πρόεδρο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να αποκαλύψει εκ των προτέρων τα σχέδια επίθεσης της Ρωσίας.

Στην αόρατη ιστορία του πολέμου στην Ουκρανία, μια βασική προσωπικότητα έχει μπει σιωπηλά εδώ και μήνες: Ο  66χρονος Γουίλλιαμς Μπερνς,  γιος στρατηγού, πρώην μπασκετμπολίστας, γεννήθηκε στο Fort Bragg, στρατιωτική βάση στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο επικεφαλής της CIA, πρώην διπλωμάτης και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την Wall Street Journal , πέταξε τουλάχιστον δύο φορές στην Ουκρανία και τη Ρωσία, πριν ξεκινήσει η σύγκρουση.

Στα μέσα Ιανουαρίου ο Μπερνς πήγε στο Κίεβο για να συναντήσει τον Ζελένσκι και να του αποκαλύψει πώς θα του επιτεθεί ο Πούτιν.

 Του εξήγησε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ήθελε ένα blitzkrieg, ξεκινώντας από τη Λευκορωσία, και ότι είχε στόχο να κατακτήσει έναν στρατηγικό στόχο τις πρώτες μέρες: το αεροδρόμιο  Αντόνοφ στο  Χόστομελ, κοντά στην πρωτεύουσα, να το κάνει βάση για στρατιωτικά αεροσκάφη και έτσι επέτρεπε σε χιλιάδες στρατιώτες να αποβιβαστούν στα περίχωρα της πρωτεύουσας, παρακάμπτοντας την ουκρανική αντίσταση στα σύνορα.

Ο διευθυντής της CIA παρείχε μια σειρά λεπτομερών πληροφοριών που αποδείχθηκαν καθοριστικές για την αλλαγή της μοίρας του πολέμου.

Αυτό εξηγεί γιατί οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, παρά την ανισορροπία των δυνάμεων προς όφελος των Ρώσων, μπόρεσαν να ανταποκριθούν και, μετά από σχεδόν σαράντα ημέρες, να διώξουν τους εχθρούς από πολλές περιοχές γύρω από το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του Χόστομελ.

 Πριν από δύο ημέρες οι Ρώσοι αποχώρησαν αφήνοντας ένα κατεστραμμένο αλλά ποτέ υπό έλεγχο αεροδρόμιο.

Κι αυτό γιατί οι Ουκρανοί γνώριζαν τις κινήσεις τους  χάρη στη CIA.

 Αλλά ο Μπερνς έπαιξε επίσης έναν άλλο ρόλο, ασυνήθιστο για έναν αρχηγό κατασκόπων αλλά όχι για το παρελθόν του.

Δύο μήνες πριν από την αποστολή στο Κίεβο, στις αρχές Νοεμβρίου, ο διευθυντής της CIA είχε πάει στη Μόσχα για να στείλει ένα μήνυμα στον Πούτιν: αν προχωρούσε στο έργο του, ο Ρώσος πρόεδρος θα αντιμετώπιζε σκληρές κυρώσεις από τη Δύση.

Πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους, ο διευθυντής της CIA ήρθε σε επαφή με τον Πούτιν, ο οποίος βρισκόταν σε θέρετρο στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω μιας κρυπτογραφημένης τηλεφωνικής γραμμής που είχε δημιουργήσει το Κρεμλίνο.

Το τηλεφώνημα δεν πήγε όπως ήλπιζε ο ηγέτης του 007: Όχι μόνο ο Πούτιν αρνήθηκε την ύπαρξη σχεδίων για εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έκανε μια μακρά λίστα περιστατικών για να δείξει πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αγνοήσει τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλεια για χρόνια.

Και όσον αφορά την Ουκρανία, ο Πούτιν είπε στον Μπερνς ότι «δεν ήταν πραγματική χώρα».

Τα σύνορά της, είναι η ιστορία που επαναλαμβάνει πάντα ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, χαράχτηκαν με αυθαίρετο τρόπο από τον ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης, Λένιν, και «η Ουκρανία υπάρχει μόνο επειδή το 1991 κατέρρευσε η ΕΣΣΔ».

Πίσω στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής των Αμερικανών 007 προέβη σε αναφορά στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, φέρνοντας κακούς οιωνούς: του είπε ότι η Ρωσία δεν είχε ακόμη αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά ήταν αποφασισμένη να το κάνει.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών, οι ΗΠΑ εργάστηκαν με πληροφορίες και πιθανώς με κάποιο ‘βαθύ λαιμό’ μέσα στο Κρεμλίνο.

Ταυτόχρονα συνέχισαν να εκπαιδεύουν ουκρανικές ειδικές δυνάμεις και 007.

 Ωστόσο και το Κρεμλίνο δεν έμεινε απαθές.

Πράκτορες της Ρωσικής Μυστικής Υπηρεσίας, μαζί με Τσετσένους δολοφόνους της ειδικής ομάδας  των «Καντιροβιτών» [οπαδών του Καντίροφ], προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ήταν ο Ουκρανός σύμβουλος Άμυνας  Ολέξιι Ντανίλοφ που αποκάλυψε το σχέδιο στους δημοσιογράφους πριν από ένα μήνα. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας είχαν σκοτωθεί στα περίχωρα του Κιέβου.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ είχε επιβεβαιώσει μέσω  του Telegram τον θάνατο δύο από τους άνδρες του και τον τραυματισμό έξι. Αλλά ούτε οι Τσετσένοι ούτε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το εγχειρίδιο των κατασκόπων, δεν επιβεβαίωσαν ποτέ το σχέδιο.

repubblica.it


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr