Σκόπια: «Δεν χρειαζόμαστε την Ευρώπη αν πρέπει να αφομοιωθούμε»


Ιούλιος 3, 2022. Ελλάδα.

Μηνύματα κατά της γαλλικής πρότασης, έκκληση να μην υπογραφούν και αιτήματα για παραιτήσεις ακούστηκαν στη χθεσινοβραδινή διαμαρτυρία μπροστά από την Κυβέρνηση με σύνθημα «Τελεσίγραφο - Όχι, ευχαριστώ». 

Δεν υπήρχε επίσημος διοργανωτής, αλλά υποστηρίχθηκε από πολιτικά κόμματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που θεωρούν ότι η πρόταση από τη Γαλλία είναι εξαιρετικά κακή για το λαό και τα εθνικά συμφέροντα.

Οι ομιλητές - δημόσια πρόσωπα, δημοσιογράφοι, καθηγητές και εκπρόσωποι συλλόγων, προέτρεψαν την Κυβέρνηση να μην υπογράψει την πρόταση με το μήνυμα « Η ‘Μακεδονία’ είναι το μόνο που έχουμε και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ σε καμία περίπτωση».

«Απόψε λέμε «no pasaran». Δώσαμε ένα χέρι, θέλουν την ψυχή μας, αλλά η ψυχή έχει τίμημα... Η αντίσταση θα είναι πάντα εδώ, και η νίκη είναι εγγυημένη γιατί η ‘Μακεδονία’, οι ‘Μακεδόνες’, η ‘μακεδονική’ γλώσσα και ιστορία, πολιτισμός και ταυτότητα είναι οι μόνες αλήθειες, ειπώθηκε στη διαμαρτυρία.


Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η άρνηση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και ο όρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για τη Βόρεια Μακεδονία με την αποδοχή της μονομερούς διαγραφής της πολιτιστικής και ιστορικής ιδιαιτερότητας και της μονομερούς μη αναγνώρισης της γλώσσας, δεν αποτελεί μέρος των κριτηρίων για ένταξη στο ΕΕ ούτε κανόνας μεταξύ των κρατών μελών.

- Ζήτω η ‘Μακεδονία’ και καμία συνθηκολόγηση... ήταν μέρος των μηνυμάτων της διαμαρτυρίας που κράτησε μιάμιση ώρα και ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν ότι κατά της αποδοχής της γαλλικής πρότασης θα βγουν αύριο στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα.

Η διαμαρτυρία υποστηρίχθηκε επίσης από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του οποίου ο αρχηγός  Χριστιάν Μίτσκοσκι δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πριν από την έναρξη ότι «δεν χρειαζόμαστε την Ευρώπη αν πρέπει να αφομοιωθούμε».

Ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι διέψευσε χθες τα ψέματα και τις εικασίες για τη γαλλική πρόταση με ανάρτησή του στο Facebook και είπε ότι η μακεδονική γλώσσα θα είναι η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς υποσημειώσεις ή προσθήκες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι πραγματοποίησε χθες ενημέρωση στους δημοσιογράφους, όπου τόνισε ότι η μακεδονική γλώσσα θα είναι μία από τις γλώσσες της ΕΕ, ότι τα διμερή ζητήματα ήταν πάντα μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Ο Οσμάνι δήλωσε ότι το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας έχει λυθεί και ότι όλα τα ψέματα που σχετίζονται με αυτήν θα πρέπει να «εξαρθρωθούν». Ισχυρίζεται ότι στο πλαίσιο που θα πρέπει να υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δηλωθεί ότι η Βόρεια Μακεδονία θα μεταφράσει τη νομοθεσία στη μακεδονική γλώσσα, όπως και σε άλλες χώρες. Η Βουλγαρία θα εκφράσει τη θέση της σε δήλωση που θα περιληφθεί στα πρακτικά όταν εγκριθεί το πλαίσιο και σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι η δήλωση που συντάχθηκε στο πλαίσιο της πορτογαλικής πρότασης.

Η Βουλγαρία, όπως υποστηρίζει, η μακεδονική γλώσσα δεν υπήρχε μέχρι το 1945 και ότι ήταν μια από τις διαλέκτους της βουλγαρικής. 

 Το Κόμμα της Αριστεράς ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών Οσμάνι να μην κρύψει από το κοινό ποιο είναι το πραγματικό αίτημα της Βουλγαρίας για το Σύνταγμα.

« Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος Πενταρόφσκι, το αίτημα της επίσημης Βουλγαρίας είναι να μπουν οι Βούλγαροι στο κανονιστικό μέρος του Συντάγματος και όχι στο Προοίμιο. Με το αίτημα αυτό της Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθεί de facto η Μεγαλοβουλγαρική ιδέα ότι εκτός από τους ‘Μακεδόνες’, οι Βούλγαροι είναι και αυτοί λαός συστατικό του μακεδονικού κράτους! Οι επί δεκαετίες σοβινιστικές ιδέες της βουλγαρικής αυλής θα γίνουν πραγματικότητα, ότι η Βουλγαρία σχημάτισε το μακεδονικό κράτος, και αυτό θα είναι το τελευταίο χτύπημα στον μακεδονικό κρατισμό», λέει η Αριστερά.

novamakedonija.com.mk , kajgana.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr