Αιματηρή νύχτα στη Βαγδάτη – βίαιες συγκρούσεις -15 νεκροί και 350 τραυματίες


Αύγουστος 30, 2022. Ελλάδα.

 Η ένταση κλιμακώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, αφού ο Μουκτάντα αλ Σαντρ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική, καθώς στην περιοχή της Πράσινης Ζώνης - το κέντρο της Βαγδάτης - σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν RPG, ενώ πηγές ανέφεραν ότι πύραυλοι έπεσαν κοντά στο κυβερνητικό ανάκτορο στην περιοχή, ενώ σκοτώθηκαν 15 διαδηλωτές και περισσότεροι από 350 τραυματίστηκαν.


 Ο επικεφαλής του μπλοκ των Σαδριστών, Χασάν αλ Αντάρι παραιτήθηκε από το ιρακινό κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι ο ηγέτης του κινήματος των Σαδριστών, Μουκτάντα αλ Σαντρ , ανακοίνωσε απεργία πείνας μέχρι να σταματήσει η βία και η χρήση όπλων.

Πηγή ασφαλείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον πέντε βλήματα όλμων έπεσαν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράσινη Ζώνη και η πηγή είπε: Η αμερικανική πρεσβεία ενεργοποίησε τις σειρήνες μέσα στο κτίριο όταν οι οβίδες έπεσαν στο περίγυρό της.

Tonight will be a very long night here in #Baghdad. Fighting continues. Another explosion not long ago, gunfire.
Εικόνα

Η Κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων είχε ανακοινώσει συνολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το Ιράκ, ξεκινώντας στις επτά το βράδυ τοπική ώρα, αφού νωρίτερα περιοριζόταν μόνο στη Βαγδάτη. Αυτή η απόφαση ελήφθη καθώς οι εξαγριωμένοι υποστηρικτές του Σαντρ συνέχισαν να συρρέουν στην πρωτεύουσα, εν μέσω συγκρούσεων με μαχητές από το πλήθος.

 Ο Αλ Σαντρ είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες, σε ένα tweet στον λογαριασμό του στο Twitter, ότι αποσύρθηκε από την πολιτική και έκλεισε τα γραφεία του κινήματός του, μετά από μήνες αποκλεισμού στην πολιτική σκηνή στο Ιράκ, καθώς σκόνταψε στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας και στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά την αδιαλλαξία των αντιπάλων του Σαντρ, προσκείμενων στο  Ιράν.

 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη χώρα διολισθαίνει σε άγνωστο λαβύρινθο, καλώντας όλους να ηρεμήσουν. Και ανέφερε σε χθεσινή δήλωση: «Η ειρηνική διαδήλωση και έκφραση γνώμης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, με ταυτόχρονη τήρηση των νόμων και διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας, αλλά η διατάραξη των κρατικών θεσμών είναι ένα επικίνδυνο θέμα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη χώρα και τα συμφέροντα των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μουσταφά Αλ-Καζέμι, κάλεσε ότι η χρήση σφαιρών και πυροβολισμοί κατά διαδηλωτών από οποιοδήποτε κόμμα ασφαλείας, στρατιωτικό ή ένοπλο «απαγορεύεται απολύτως».

 «Οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι υπεύθυνες για την προστασία των διαδηλωτών και οποιαδήποτε παραβίαση των οδηγιών θα υπόκειται σε νομική ευθύνη», είπε ο Αλ Καζέμι σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από το γραφείο ΜΜΕ του, καλώντας όλους τους Ιρακινούς να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην έναρξη επείγουσας έρευνας για τα γεγονότα στην Πράσινη Ζώνη στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, τις πηγές των πυροβολισμών και τον εντοπισμό των δραστών και την ευθύνη τους σύμφωνα με το νόμο.

Επιπλέον, ο Αλ Καζέμι εκτίμησε, σε tweet που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter, την έκκληση του Μουκτάντα αλ Σαντρ και όλων των πολιτικών δυνάμεων στο Ιράκ να σταματήσουν τη βία και κάλεσε όλους να αποφεύγουν τις βιαιότητες.

Al Jazirah.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr