Κίεβο: Η ΕΕ ανησυχεί για «εχθρικά σχόλια» της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας



Σεπτέμβριος 5, 2022. Ελλάδα.

Κίεβο- Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, η ΕΕ εξέφρασε ανησυχία για τη λεγόμενη «εχθρική ομιλία» αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κατέχει αποστρατικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο και είπε

ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να «κάνει ό,τι χρειαστεί» όταν έρθει η ώρα, σημειώνει ο ουκρανικός οργανισμός πληροφοριών UNN.

Συνεχίζει:

Η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν σε θέματα που κυμαίνονται από το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου μέχρι τα θαλάσσια σύνορα και τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, καθώς και το εθνικό διχασμό της Κύπρου.

Παραθέτουμε την αναφορά:

«Οι επίμονες εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας προς την Ελλάδα... προκαλούν μεγάλη ανησυχία και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις τόσο απαραίτητες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Peter Stano.

«Οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε, σημειώνοντας τις απαιτήσεις της ΕΕ για ειρηνική επίλυση των διαφορών και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει τις προσδοκίες της από την Τουρκία, η οποία θα εργαστεί σοβαρά για τη μείωση των εντάσεων με βιώσιμο τρόπο προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», δήλωσε ο Stano.

Προσθέτουμε (γράφει το ουκρανικό πρακτορείο):

Η Άγκυρα κατηγόρησε πρόσφατα την Αθήνα ότι εξοπλίζει τα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου, κάτι που η Αθήνα απορρίπτει.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι τα νησιά του Αιγαίου μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τις συνθήκες του 1923 και του 1947 υπό τον όρο ότι δεν τα εξοπλίζει. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένα πει ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά εάν η Αθήνα συνεχίσει να τα εξοπλίζει.

UNN

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr