«Καταργήθηκαν από τις ΗΠΑ οι δύο όροι για την πώληση των F-16 στην Τουρκία»


«Σημαντική κίνηση σχετικά με την πώληση του F-16 από τις ΗΠΑ: Δύο προϋποθέσεις για την Τουρκία αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο»

Οκτώβριος 11, 2022. Ελλάδα.

Από την έκδοση της Γερουσίας του νόμου περί εξουσιοδότησης εθνικής άμυνας των ΗΠΑ του 2023 (NDAA), καταργήθηκαν και οι δύο προσθήκες που καθιστούσαν υπό όρους την πώληση του F-16 στην Τουρκία, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Το νομοσχέδιο περιλάμβανε όρους ότι τα F-16 που θα πωληθούν στην Τουρκία δεν θα παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τι συνέβη;

 

Η Τουρκία, η οποία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35 λόγω των πυραύλων αεράμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, είπε στη συνέχεια στις ΗΠΑ ότι ήθελε να αγοράσει 40 νέα μαχητικά F-16 τζετ και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού από τις Η.Π.Α.

Από την άλλη πλευρά, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έκανε προσθήκες στο προσχέδιο του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης (NDAA), που θέτει ως προϋπόθεση την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Μεταξύ αυτών των όρων ήταν οι όροι ότι τα F-16 που θα πουληθούν στην Τουρκία δεν θα παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

 

Καταργήθηκαν και οι δύο όροι

 

Η έκδοση της Γερουσίας του νόμου περί Εθνικής Άμυνας για την Άδεια Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023 αφαίρεσε και τις δύο προσθήκες που εξαρτούσαν την πώληση του F-16 στην Τουρκία.

 

Η Τουρκία ανακοίνωσε τη στάση της

 

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα αποκάλυψε ξεκάθαρα τη στάση της Τουρκίας.

Στην ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά, ο Τσαβούσογλου αξιολόγησε τις επαφές των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη και είπε: «Δεν έχουμε μια πρακτική συμφωνία για το θέμα των F-16... δεν είναι αποδεκτό να επιβάλλονται περιορισμοί. Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Sondakika.com

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr