Σταϊνμάιερ στα Σκόπια: Δεν είναι ώρα για εθνικιστικούς τόνους


Νοέμβριος 29, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Σταϊνμάιερ  κατά την άφιξή του στη Βόρεια Μακεδονία  υποδέχθηκε ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι με τις υψηλότερες κρατικές και στρατιωτικές τιμές.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οικονομική κρίση.

«Αυτή η επίσκεψη έχει τις αξίες της γιατί γίνεται σε μια περίοδο που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πόλεμο στον ευρωπαϊκό χώρο. Σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο, έχουμε μια αναφαίρετη ανάγκη από μεγάλους συμμάχους, ένας από τους οποίους είναι η Γερμανία. Μιλήσαμε επίσης για την ένταξη στην ΕΕ, που είναι και ο βασικός μας στόχος. Από αυτή την άποψη, λάβαμε αδιαμφισβήτητη υποστήριξη από τη Γερμανία. Σε οικονομικούς όρους, η Γερμανία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους μας», είπε ο Πενταρόφσκι.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ  δήλωσε ότι η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπενθύμισε επίσης την εφαρμογή εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.

«Είναι σημαντικό για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να συνεχίσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η διαδικασία μεταρρύθμισης θα συνεχιστεί παρόλο που η χώρα σας μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Γερμανίας. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι μέρος της Ευρώπης και η ένταξή της θα εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο την ΕΕ», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας απηύθυνε χαιρετισμό στους βουλευτές. Με την ευκαιρία αυτή είπε ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε άλλο παρά εύκολος είναι, ότι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις βλάπτουν την εμπιστοσύνη και την υπομονή και μερικές φορές την υπερφορτώνουν. Όμως το αίτημά του προς τους βουλευτές και όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ήταν:

«Συνεχίστε αποφασιστικά την πορεία της διαδικασίας ένταξης. Μην γυρίσετε πίσω.  Εδώ, σε αυτό το Κοινοβούλιο, μπορείτε να γράψετε ξανά ιστορία. Δεν είναι τώρα η ώρα να ενδώσετε σε απλοϊκές φόρμουλες και εθνικιστικούς τόνους. Μην χάνετε τον στόχο, την ένταξη στην ΕΕ, την οποία επιδιώκετε εδώ και δεκαεπτά χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι για τον δρόμο προς την Ευρώπη αξίζει να κάνουμε το επόμενο, δύσκολο βήμα», είπε ο Σταϊνμάιερ.

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι ήδη μια πολύτιμη επιχειρηματική τοποθεσία για περισσότερες από 200 εταιρείες με γερμανικά κεφάλαια, οι οποίες συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εργοδότες εδώ στη χώρα, απασχολώντας περίπου 20.000 άτομα και παρέχοντας εκπαίδευση σε πολλούς νέους. Πάνω από το 30 τοις εκατό των εξαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας πηγαίνουν στη Γερμανία», είπε ο Σταϊνμάιερ.

Κατά την παραμονή του στη Βόρεια Μακεδονία, ο Σταϊνμάιερ θα μεταβεί την Τετάρτη στο Çifte Hamam, όπου θα συναντηθεί με το κινηματογραφικό συνεργείο της ταινίας «Honey Land», θα επισκεφθεί επίσης το Wind Park στην Μπογκντάντσι και στη συνέχεια τη γερμανική εταιρεία Drekselmaer στο Καβαντάρτσι. . Μετά την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, ο Σταϊνμάιερ ταξιδεύει στην Αλβανία.

DW

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr