Οι Βούλγαροι Σκοπίων ζητούν βοήθεια από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση


Δεκέμβριος 2, 2022. Ελλάδα.

 

Σε ειδική επιστολή τους, οι εκπρόσωποι των βουλγαρικών συλλόγων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρουν ότι ο καθημερινός στιγματισμός της βουλγαρικής κοινότητας και η αδυναμία καθιέρωσης διαλόγου με τις τοπικές και εθνικές αρχές στα Σκόπια δημιουργούν προκλήσεις για τη βουλγαρική κοινότητα που συχνά υπερβαίνουν τις ατομικές και συλλογικές τους δυνατότητες, γράφει η βουλγαρική Dnes.

Οι Βούλγαροι των Σκοπίων δηλώνουν πως ελπίζουν ότι ο διάλογος με τον Όλιβερ Βαρχέλι θα συμβάλει στη μείωση της καθημερινής πίεσης σε αυτούς - τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που, παρά τις διακρίσεις και τη ρητορική μίσους, δεν φοβούνται να διεκδικήσουν ανοιχτά τη βουλγαρομακεδονική κληρονομιά και ταυτότητα.

Οι προσπάθειες των γραφείων του Γκεοργκιέφσκι και του Μπουκόφσκι να μιλήσουν, να ακούσουν και να καταλάβουν ο ένας τον άλλον κατεδαφίστηκαν και υπονομεύτηκαν από τρίτες δυνάμεις. Υπάρχουν δυνάμεις που στέκονται εμπόδιο στις προσπάθειες γέφυρας που κάνουν τα δύο υπουργεία Εξωτερικών. 

«Αλλά δεν έχουμε πλέον επιλογή, ο τρόπος ομιλίας γίνεται ευρωπαϊκός, γιατί ο δρόμος είναι μόνο μπροστά και ο δρόμος είναι ευρωπαϊκός», δήλωσε ο πρέσβης της Βουλγαρίας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Άνγκελ Ανγκέλοφ.

Ως μία από τις αποδείξεις της ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρέσβης Ανγκέλοφ επισήμανε το γεγονός ότι φέτος το εμπορικό ισοζύγιο θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, κάτι «για το οποίο συζητήθηκε με προσμονή αυτά τα 30 χρόνια και που είναι πλέον γεγονός». 

Ο Ανγκέλοφ σημείωσε επίσης το επερχόμενο επιχειρηματικό φόρουμ στις 7 Δεκεμβρίου, το οποίο θα ανοίξουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νικολάι Μίλκοφ και Μπουγιάρ Οσμάνι, κατά το οποίο θα υπογραφούν νέες συμβάσεις μεταξύ εταιρειών από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και ο επικείμενος κοινός εορτασμός του Αγ. Κλήμεντου της Αχρίδας, ένα από τα ιστορικά πρόσωπα που η κοινή ιστορική επιτροπή πρότεινε στις δύο κυβερνήσεις για κοινή γιορτή.

Στον εορτασμό της 30ής επετείου από την έναρξη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στα Σκόπια συμμετείχαν οι πρώην πρωθυπουργοί της Δημοκρατίας της (Βόρειας) Μακεδονίας Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι και Βλάντο Μπουσκόφσκι, αξιωματούχοι των ΥΠΕΞ των δύο χωρών καθώς και εκπρόσωποι  της βουλγαρικής κοινότητας στα Σκόπια.

Στις 15 Ιανουαρίου 1992, η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την τότε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και την ίδια χρονιά άνοιξαν τα γενικά προξενεία και των δύο χωρών στη Σόφια και τα Σκόπια, αντίστοιχα. Οι διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο πρεσβειών μεταξύ των δύο χωρών δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 1993.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr