Πρωθυπουργός Αλβανίας: Η Τουρκία είναι το κλειδί για τη σταθερότητα της Ευρώπης


Δεκέμβριος 9, 2022. Ελλάδα.

Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν «σημείο καμπής» για την ευρωπαϊκή και δυτική ασφάλεια, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

«Η εισβολή στην Κριμαία θα έπρεπε να ήταν μια αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΝΑΤΟ, για όλους εμάς στη Δύση, αλλά αντίθετα συνεχίσαμε να ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι μια τόσο τεράστια παραβίαση θα οδηγούσε μόνο σε συνεχές πάγωμα των συγκρούσεων, χωρίς πραγματικές και άμεσες συνέπειες για τη δυτική ασφάλεια», είπε ο Ράμα στην τελετή έναρξης της εκδήλωσης «TRT World Forum 2022», στην Κωνσταντινούπολη.


Ο Ράμα τόνισε ότι «αυτές οι ψευδαισθήσεις γκρεμίστηκαν» όταν η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Περαιτέρω, μιλώντας για τον ρόλο της Τουρκίας στον παγκόσμιο στίβο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ότι η Τουρκία «συμβάλλει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια μέσω της ευέλικτης και ρεαλιστικής προσέγγισής της», καθώς και μέσω των προσπαθειών της να αναπτύξει ισχυρές και χρήσιμες συνεργασίες.

«Η Τουρκία πράγματι υπηρέτησε και μπορεί να χρησιμεύσει, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, ως μεσολαβητής πολλών διαφορών που σχετίζονται με την παραδοσιακή ασφάλεια, καθώς και νεότερων προκλήσεων ασφάλειας στον τομέα της ισχύος των μεταναστευτικών προμηθειών τροφίμων», είπε ο Ράμα.

Σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση που προκλήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο πρωθυπουργός Ράμα είπε ότι η Τουρκία κατάφερε μόνη της να ελέγξει αυτήν την κρίση.

«Χωρίς την (πρώην καγκελάριο της Γερμανίας) Άνγκελα Μέρκελ, η τιμή της Ευρώπης δεν θα είχε σωθεί. Ήταν αυτή που στάθηκε υπέρ της υποδοχής των μεταναστών στη Γερμανία σε εκείνη τη μεγάλη κρίση. Αλλά χωρίς τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα τείχη της Ευρώπης δεν θα είχαν αντέξει. «Η Τουρκία είναι το κλειδί για τη σταθερότητα της Ευρώπης και αν φανταστούμε για μια στιγμή, από την άλλη πλευρά, φανταστείτε πόσο τρομερά πέφτει η Ευρώπη χωρίς να προστατεύει την πίσω πόρτα της, ακριβώς από την Τουρκία», είπε ο Ράμα.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr