Αιγύπτιος αναλυτής: Ο σχηματισμός νέας δύναμης στη Μέση Ανατολή με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία


Δεκέμβριος 9, 2022. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος ειδικός και αναπληρωτής αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Σημερινά Νέα»/ «Αχμπάρ αλ Γιουμ», Μοχάμεντ Μαχλούφ, μίλησε για λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη Σαουδική Αραβία.

Ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Μαχλούφ εξήγησε ότι μέσω της αραβο-κινεζικής συνόδου κορυφής στη Σαουδική Αραβία, θα υπάρξουν μεγαλύτερες φιλοδοξίες από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική ανάπτυξη .

Ο Αιγύπτιος εμπειρογνώμονας ανέφερε:

«Η παρουσία της αιγυπτιακής πολιτικής ηγεσίας στην αραβο-κινεζική σύνοδο κορυφής προέρχεται από το γεγονός ότι η Αίγυπτος είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έχει δημιουργήσει καλές σχέσεις με την Κίνα και αναγνώρισε τη λαϊκή Κίνα επί των ημερών του Μάο τσε Τουνγκ», κατά την εποχή του αείμνηστου προέδρου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, και εκείνη την εποχή η Αίγυπτος πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα για αυτό.

Η σχέση αυτή είχε επιπτώσεις αφού όλες οι χώρες του κόσμου μπήκαν σε εχθρότητα με την Αίγυπτο, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ειπώθηκε ότι η τριμερής επίθεση κατά της Αιγύπτου το 1956 ήταν ένας από τους λόγους για την αναγνώριση της Κίνας από την Αίγυπτο, και με το πέρασμα των ημερών και των χρόνων όλοι όσοι παραβίασαν την Αίγυπτο ακολούθησαν το δρόμο του αιγυπτιακού κράτους και δημιούργησαν μια εμπορική συνεργασία με την Κίνα.

 

Επισήμανε ότι αυτή είναι η σύνοδος κορυφής αντιπροσωπεύει μια στρατηγική πολιτική και οικονομική εταιρική σχέση και η Μέση Ανατολή, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, που σχεδιάζει το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Σημείωσε ότι ο Σίσι πέτυχε να αποκαταστήσει την παγκόσμια ηγεσία στην Αίγυπτο και η Αίγυπτος αποκατέστησε μεγάλη ισορροπία στη σχέση της με τις μεγάλες δυνάμεις, μέσω της συνέχισης της στρατηγικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ταυτόχρονα άνοιξε νέους ορίζοντες για σχέσεις με άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, η κρίση της Γάζας τον Μάιο του 2021 ξεκαθάρισε τα όρια του ρόλου που θα μπορούσαν να παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ότι χωρίς τη βοήθεια μιας σημαντικής περιφερειακής δύναμης, της Αιγύπτου δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η οποία αποκατέστησε τις αιγυπτο-αμερικανικές σχέσεις τονίζοντας ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται σε συμφέροντα και όχι σε ιδεολογικούς λόγους.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr