Πούτιν: Όποια χώρα εξαπολύσει πυρηνική επίθεση στη Ρωσία θα σβήσει από προσώπου γης


Δεκέμβριος 9, 2022. Ελλάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε χώρα τολμήσει να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης, σημειώνει το Reuters.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει την εντολή να εξαπολύσει ένα προληπτικό πυρηνικό χτύπημα, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι τα προηγμένα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας θα διασφάλιζαν ότι θα μπορούσε να απαντήσει σθεναρά σε περίπτωση επίθεσης.

Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία πιθανότατα θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνίες σχετικά με την Ουκρανία στο μέλλον, αλλά ότι αισθάνθηκε προδομένος από την κατάρρευση των συμφωνιών του Μινσκ.

 Σύμφωνα με τον Πούτιν, όπως σημειώνει το Reuters, η Γερμανία και η Γαλλία - που μεσολάβησαν στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ μεταξύ της Ουκρανίας και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και το 2015 - πρόδωσαν τη Ρωσία και τώρα μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό όπλο μόνο «ως μέσο άμυνας».

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνεται εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η Ρωσία δεν έχει «τρελαθεί» και δεν θα χρησιμοποιήσει το πρώτο πυρηνικό όπλο.

 

Δήλωσε ότι η προσφυγή σε αυτό από τη Μόσχα είναι δυνατή μόνο ως απάντηση σε μια επίθεση, και επίσης, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία δεν θα μεταφέρει καν τέτοια όπλα σε βάσεις σε άλλες χώρες, όπως σημειώνουν τα πρακτορεία ειδήσεων AFP, Reuters και EFE.

«Δεν τρελαθήκαμε, γνωρίζουμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα», είπε ο Πούτιν σε μια τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Θεωρούμε τα όπλα μαζικής καταστροφής, τα πυρηνικά όπλα, ως μέσο άμυνας. (Η χρήση τους) βασίζεται σε αυτό που ονομάζεται «χτύπημα αντιποίνων»: εάν χτυπηθούμε, χτυπάμε ως απάντηση», ανέφερε ο ηγέτης του Κρεμλίνου. «Δεν θα τρέξουμε σε όλο τον κόσμο κουνώντας αυτό το όπλο σαν ξυράφι», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Πούτιν σημείωσε ότι «η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνεται».

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της με τέτοια όπλα ή με άλλα είδη όπλων μαζικής καταστροφής, ή όταν ακολουθεί επίθεση με συμβατικά όπλα, απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Ερωτηθείς για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές χώρες, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα μεταφέρει το πυρηνικό της οπλοστάσιο σε καμία άλλη χώρα.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει να αποτυγχάνει στη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. 

Μικρές πυρηνικές βόμβες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης, για την καταστροφή στρατιωτικών στόχων όπως βάσεις ή αεροδρόμια, αλλά ενδεχομένως και κάποιων τοποθεσιών, όπως ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι των δυτικών χωρών.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr