Η Ελληνίδα πρέσβειρα από την Κορυτσά: «Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το θαλάσσιο ζήτημα στη Χάγη»


Σεπτέμβριος 9, 2022. Ελλάδα.

Κορυτσά.

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, από την Κορυτσά, δήλωσε ότι η Αλβανία και η Ελλάδα εργάζονται για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τον τρόπο που προβλέπει η αλβανική νομοθεσία, προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένες περιπτώσεις, για το θέμα της οριοθέτησης της θάλασσας, στο δικαστήριο της Χάγης.

«Κατά τη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών Αλβανίας και Ελλάδας, αμφότεροι εξέφρασαν την επιθυμία να συνεργαστούν το συντομότερο δυνατό, πράγμα που σημαίνει να προχωρήσει η διαδικασία με τον τρόπο που προβλέπει η αλβανική νομοθεσία, για να αποφασιστούν ορισμένα ζητήματα στο θέμα των θαλάσσιων ορίων στο δικαστήριο της Χάγης»- είπε η Καμίτση.

 

Το πρόβλημα της συσσώρευσης στα συνοριακά σημεία

 

Ερωτηθείσα για την εισροή μεταναστών στα συνοριακά σημεία για τις γιορτές και τη μειωμένη εργασία στα ελληνικά τελωνεία, προκαλώντας ουρές στους πολίτες, η Καμίτση είπε ότι αυτό το θέμα θα τεθεί ως προτεραιότητα.

«Η φιλία είναι δεδομένη μεταξύ των δύο χωρών και εγώ και η Ελλάδα εργαζόμαστε για αυτό. Εργαζόμαστε για την καλύτερη λειτουργία του τελωνειακού έργου και ελπίζω ότι όλα θα πάνε με τα σωστά βήματα. Ευχαριστώ που με ενημέρωσες, θα δούμε με το τελωνείο ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτό το θέμα και ελπίζω να μην έχουν προβλήματα με το τελωνείο οι Αλβανοί φίλοι μας. Θα το δούμε με προτεραιότητα» είπε η Καμίτση.

Η Ελληνίδα διπλωμάτης ρωτήθηκε και για την ακύρωση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στα νότια της χώρας πριν από λίγες ημέρες.

«Όχι, δεν έχω κανένα σχόλιο, υπόσχομαι ότι θα έρθει πολύ σύντομα εντός του έτους μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό», είπε η πρέσβειρα της Ελλάδας.

Σε επίσημη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών Όλτα Τζάσκα και του Έλληνα ομολόγου της Νίκου Δένδια, ο τελευταίος ζήτησε από την υπουργό Τζάσκα να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας που θα αναφέρεται στον καθορισμό των ζωνών αποκλειστικών οικονομικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 

Στις  20 Οκτωβρίου 2020 , η Αλβανία και η Ελλάδα πήραν την απόφαση να στείλουν  το θέμα της θάλασσας στη Χάγη, αλλά έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε καμία συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο για να προχωρήσει περαιτέρω η συμφωνία.

Θυμίζουμε ότι σε συνέντευξή του μετά την επίσκεψη στα Τίρανα, ο  Δένδιας δήλωσε  ότι για να συνεχιστεί το θέμα της διαίρεσης της θάλασσας, Ελλάδα και Αλβανία θα περιμένουν την αποχώρηση του Προέδρου Ιλίρ Μέτα.

 Ο επικεφαλής Έλληνας διπλωμάτης είπε ότι ο Μέτα δεν έχει ακόμη εξουσιοδοτήσει για αυτό το θέμα.

Αυτό έφερε και την  αντίδραση του Μέτα,  ο οποίος, τρομαγμένος από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου δίνοντας λογαριασμό στην ελληνική κυβέρνηση και ευτελίζοντας τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού του κράτους.

Η Ελλάδα και η Αλβανία είχαν συμφωνήσει σε μια διευθέτηση για τη θαλάσσια συμφωνία το 2009, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς η Αλβανία δεν την επικύρωσε αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε τη συμφωνία. Ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, που οδήγησε τη συμφωνία της ΑΟΖ του 2009 στα δικαστήρια, τη χρονιά που η χώρα εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ.


 Shqiptarja

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr