ΥΠΕΞ Γερμανίας: Μια πιθανή χερσαία επιχείρηση της Άγκυρας κατά των Κούρδων είναι «πόλεμος βίας»


Δεκέμβριος 1, 2022. Ελλάδα.

Στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας και του Ιράκ. Χαρακτήρισε την πιθανή χερσαία επιχείρηση της Άγκυρας κατά του «YPG» ως πόλεμο βίας.

Σε απάντηση στη στρατιωτική απειλή της Άγκυρας κατά των Κούρδων πολιτοφυλακών που εδρεύουν στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από τη βία.

Την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ είπε:

 «Στο θέμα της προστασίας από την τρομοκρατία, είναι απαραίτητο να σεβόμαστε τα δικαιώματα των εθνών».

 Ο Μπέρμποκ πρόσθεσε: «Το κύριο καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους και να εφαρμόσουμε τους διεθνείς νόμους».

Ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε πρόσφατα νέες επιθέσεις με drone στη βόρεια Συρία υπό τον τίτλο «προστασία από την τρομοκρατία» και στόχευσε τις θέσεις των YPG και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

 Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας αυτά τα κόμματα για  συμμετοχή στον πρόσφατο βομβαρδισμό της Κωνσταντινούπολης, απείλησε ότι αυτές οι ομάδες περιμένουν χερσαίες επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Η Άγκυρα θεωρεί τις αναφερόμενες ομάδες ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Και τα δύο μέρη αρνήθηκαν ότι εμπλέκονται στην έκρηξη της Κωνσταντινούπολης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας εταίρους στον αγώνα κατά του ISIS στη Συρία και την περιοχή και τις υποστηρίζουν.

Προηγουμένως, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα είχαν επίσης ζητήσει αυτοσυγκράτηση από την τουρκική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των Κούρδων της βόρειας Συρίας και του Ιράκ.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Άλλα θέματα της συνάντησης ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων και οι σχέσεις με την Κίνα.

Deutsche Welle

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr