Το Πεντάγωνο προειδοποιεί την Τουρκία για τις επιθέσεις στους Κούρδους της Συρίας


Φωτό: nupel.tv

Δεκέμβριος 1, 2022. Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας και τις θεωρούν απειλή για τον αγώνα κατά του ISIS. Η Τουρκία βομβάρδισε τις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ ως αντίποινα για την επίθεση της Κωνσταντινούπολης και απείλησε με χερσαίες επιχειρήσεις, γράφει η Deutsche Welle.

 

Τηλεφωνική συνομιλία Όστιν – Ακάρ

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε για «την κατηγορηματική απόρριψη των νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία».

Το Πεντάγωνο λέει ότι η επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων πολιτοφυλακών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον πόλεμο κατά του ISIS.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αγώνας  με τους σύμμαχους στη Συρία κατά των τζιχαντιστών είναι η ύψιστη προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αφού έκρινε τις κουρδικές πολιτοφυλακές υπεύθυνες για τους βομβαρδισμούς στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία στόχευσε τις βάσεις πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία.

Σε απάντηση στο Όστιν, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τόνισε την προθυμία της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον στον αγώνα κατά του ISIS και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και αρνήθηκε ότι οι επιχειρήσεις της χώρας του στοχεύουν δυνάμεις του (διεθνούς) συνασπισμού ή αμάχους.

Η Τουρκία θεωρεί τους Κούρδους μαχητές (YPG) που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ ως απειλή λόγω των δεσμών τους με την ομάδα PKK. Αυτή η ομάδα έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το PKK και οι Μονάδες Λαϊκής Άμυνας αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι αρκετοί ύποπτοι που συνελήφθησαν μετά από βομβιστική επίθεση σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης παραδέχθηκαν ότι είχαν δεσμούς με το PKK.

Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε την Ουάσιγκτον για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι:

«Η υποστήριξη ορισμένων συμμάχων, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, στις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία είναι σαφής και ορατή, επομένως λέμε ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η υποστήριξη». Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας εναντίον αυτών των τρομοκρατών οπουδήποτε στο Ιράκ ή τη Συρία».



nupel.tv, tasnimnews.com, dw.com

 

 --

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr