ΥΠΕΞ Σερβίας: Οι σχέσεις και προοπτικές μας με την οικονομική ομάδα των BRICS


Δεκέμβριος 30, 2022. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα γίνει μέλος των BRICS, αλλά ότι θα συνεργαστεί με αυτόν τον οργανισμό, αναφέρει η Happytv.

Ο Ντάτσιτς επισημαίνει ότι είναι θέμα στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά η ένταξη σε αυτόν τον οργανισμό έρχεται σε σύγκρουση με τις απόψεις των Βρυξελλών, επειδή η ένταξη στον οργανισμό BRICS αποκλείει την ένταξη στην ΕΕ.

«Η συνεργασία με τους BRICS είναι πάντα χρήσιμη και εργαζόμαστε πάντα σε αυτήν, γιατί ένας τέτοιος οργανισμός έχει τα πλεονεκτήματά του, ειδικά στις παγκόσμιες εξωτερικές-πολιτικές διαμάχες που υπάρχουν τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο Ντάτσιτς.

Ο Ντάτσιτς υπενθύμισε ότι η Σερβία, η οποία στοχεύει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν μπορεί καν να είναι μέλος του Κινήματος των Αδέσμευτων, παρόλο που το Βελιγράδι ήταν ο ιδρυτής αυτού του κινήματος.

«Η Σερβία δεν είναι πλέον μέλος του Κινήματος των Αδέσμευτων, αν και το Βελιγράδι φιλοξένησε μια συνάντηση αυτού του κινήματος πέρυσι, στην 60ή επέτειο αυτής της οργάνωσης, αλλά ήμασταν οικοδεσπότες μόνο ως παρατηρητές», είπε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.


Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι, αν και οι BRICS είναι κατά κύριο λόγο οικονομικός οργανισμός, η ΕΕ ερμηνεύεται επίσης ως οικονομικός οργανισμός που έχει εξελιχθεί σε πολιτική κοινότητα και ότι οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν ευνοϊκά τους BRICS.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr