Απάντηση KFOR στο Βελιγράδι: Έχουμε την ικανότητα διασφάλισης της ειρήνης


Δεκέμβριος 18, 2022. Ελλάδα.

  Απαντώντας στο αίτημα του Βελιγραδίου για επιστροφή Σέρβων αστυνομικών και στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο διευκρίνισε ότι η KFOR διαθέτει τους άντρες και τον εξοπλισμό που απαιτείται για να διασφαλίσει την ειρήνη, αναφέρει η ηλεκτρονική ειδησεογραφική πύλη των Σκοπίων ‘mkd’.


Το Βελιγράδι ζήτησε να στείλει έως και 1.000 Σέρβους στρατιώτες και αστυνομικούς εν μέσω εντάσεων στην βόρεια  περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, όπου υπάρχει σερβική πλειοψηφία.

 Ο Ιταλός στρατηγός Angelo Michele Ristuccia, διοικητής των δυνάμεων της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, δεν αναφέρθηκε άμεσα το σερβικό αίτημα, αλλά είπε ότι οι δυνάμεις του ήταν σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση.

«Αναμένουμε από όλα τα μέρη να συντονιστούν με την KFOR και να απέχουν από οποιαδήποτε προκλητική επίδειξη δύναμης για να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των κοινοτήτων», ανέφερε η δήλωση.

«Η KFRO διαθέτει εγκαταστάσεις και προσωπικό για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο. Από τον Οκτώβριο, έχουμε αυξήσει την παρουσία μας και αυτή την εβδομάδα στείλαμε επιπλέον δυνάμεις και περιπολίες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο».

Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη να απαιτήσει την επιστροφή Σέρβων αστυνομικών και στρατιωτών για να «προστατεύσει τον σερβικό πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων». 

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι «σχεδόν βέβαιος» ότι το αίτημα δεν θα γίνει δεκτό. Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι το απέρριψε ως πρόκληση.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr