Χιλιάδες Σέρβοι διαμαρτυρήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο


Ιανουάριος 8, 2023. Ελλάδα.

Δύο  σερβικές διαδηλώσεις  έλαβαν χώρα σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο σε διαφορετικές πόλεις και με διαφορετικό περιεχόμενο.

Η πρώτη διαδήλωση έγινε στην πόλη Στέρπσα (Štrpce) και η δεύτερη στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Οι διαδηλωτές στην πόλη Στέρπσα  διαμαρτυρήθηκαν για την επίθεση σε δύο νεαρούς Σέρβους από έναν Αλβανό υπήκοο, και στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα  Σέρβοι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για «προδοσία».

Οι μισοί Σέρβοι ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας και οι περισσότεροι αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Οι άλλοι μισοί ζουν σε άλλα μέρη του Κοσσυφοπεδίου, όπως η περιοχή Štrpce, και οι περισσότεροι από αυτούς αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στην Πρίστινα και συμμετέχουν στην πολιτική ζωή. 

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 και η διαμάχη παραμένει πιθανό σημείο ανάφλεξης.

 

Χιλιάδες  οι διαδηλωτές για τη βίαια επίθεση σε νεαρούς Σέρβους


 

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πόλη Štrpce στο νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση σε δύο ντόπιους Σέρβους που τραυματίστηκαν την Παρασκευή όταν ένας ντόπιος Αλβανός άνοιξε πυρ εναντίον τους από κινούμενο αυτοκίνητο , ανέφερε το σερβικό δελτίο ειδήσεων του περιφερειακού TV En1.

Ένα 11χρονο αγόρι και ένας 21χρονος νεαρός τραυματίστηκαν στην επίθεση στο χωριό Gotovusha, κοντά στο Štrptse .

 Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και βρίσκονται εκτός κινδύνου. 

Ένας στρατιώτης των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου που ήταν εκτός υπηρεσίας συνελήφθη σε σχέση με τον πυροβολισμό, ο οποίος σημειώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο τηρείται από τη Σερβία και τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

Οι διαδηλωτές στο Štrpce ζήτησαν εγγυήσεις για την ασφάλεια των Σέρβων παιδιών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια . Ο δήμαρχος του Štrpce Dalibor Jevtic είπε ότι το περιστατικό ήταν μια "τελική προειδοποίηση", αλλά πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι θα αντέξουν όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία έφεραν πλακάτ με επιγραφές: «Δεν θα σας συγχωρήσουμε για τα παιδιά!», «Στέφαν, η καρδιά του Σέρβου ήρωα», «Ένας πυροβολισμός στον Στέφαν και το Μίλο είναι ένας πυροβολισμός στην καρδιά της Σερβίας!», «Ευρώπη, τι είναι τα παιδιά μας;», «Τα παιδιά μας δεν τα μεγαλώνουμε για τη σφαίρα του (Άλμπιν) Κούρτι!».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr