Η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία κατά της Κίνας


Ιανουάριος 11, 2023. Ελλάδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και ο Ιάπωνας ομόλογός του Φούμιο Κισίντα υπέγραψαν την Τετάρτη μια «συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης» που φέρνει τους στρατούς τους πιο κοντά, εν μέσω των αυξανόμενων φιλοδοξιών της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με το ‘apnews’.

Αυτή η συνθήκη, η οποία υπογράφηκε στον Πύργο του Λονδίνου, είναι μια αναφορά στο αυξανόμενο ενδιαφέρον του Λονδίνου για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αφενός και, αφετέρου, στις προσπάθειες της Ιαπωνίας να ενισχύσει τις συμμαχίες της, ιδίως για να αντιμετωπίσει την Κίνα,  την οποία η ιαπωνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανή στρατηγική πρόκληση» για την ασφάλειά της.

Ο Ρίσι Σουνάκ, καλωσορίζοντας τον Ιάπωνα ομόλογό του, χαιρέτισε τις «δυνατότερες από ποτέ» σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

«Όχι μόνο μέσω του εμπορίου και της ασφάλειας, αλλά και μέσω των αξιών μας, και νομίζω ότι είδαμε μια υπέροχη ενσάρκωση αυτού πέρυσι», είπε, αναφερόμενος στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.

«Ας κάνουμε μια στρατηγική συζήτηση που είναι η ελπίδα μας», είπε ο Φούμιο Κισίντα.

Χάρη στη συνθήκη που υπογράφηκε την Τετάρτη, την πιο σημαντική από την άποψη της άμυνας μεταξύ των δύο χωρών από την αγγλο-ιαπωνική συμμαχία του 1902 κατά της Ρωσίας, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που είχε συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης με την Ιαπωνία. 

Η συμφωνία επιτρέπει στους βρετανικούς και ιαπωνικούς στρατούς να αναπτυχθούν ο ένας στο έδαφος του άλλου και θέτει ένα νομικό πλαίσιο για τη συνεργασία τους.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και για τις δύο χώρες», δήλωσε ο Γιούαν Γκράχαμ, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη.

Με τη σειρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στους στρατούς των δύο χωρών να «σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν πιο σύνθετες και ευρύτερες στρατιωτικές ασκήσεις».

«Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δεν είναι αρένα για γεωπολιτικά παιχνίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν.

Η Κίνα και η Ιαπωνία, η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντίστοιχα, είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, αλλά η σχέση τους έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ιαπωνία διαμαρτύρεται τακτικά για την κινεζική θαλάσσια δραστηριότητα γύρω από τα αμφισβητούμενα νησιά Σενκάκου και από τις δύο χώρες.

Μετά την επίσκεψη στο Λονδίνο την Τετάρτη, ο Κισίντα αναμένεται να πάει στην Οτάβα του Καναδά την Πέμπτη, πριν συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κισίντα επισκέφθηκε τη Γαλλία και την Ιταλία πριν προσγειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στις χώρες της G7, υπό την προεδρία της Ιαπωνίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr