Μποϊκοτάρισε τη συνάντηση με τον Έντι Ράμα αλβανικό κόμμα των Σκοπίων


Ο βουλευτής του Κινήματος Μπέσα, Φαντίλ Ζεντέλι στο Skype διευκρίνισε τη στάση του κόμματος στην πρόταση του Αλβανού πρωθυπουργού στο Report TV

Ιανουάριος 10, 2023. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συγκεντρώνει σήμερα τα αλβανικά πολιτικά κόμματα των Σκοπίων, ενώ απέρριψε την πρόσκληση το Κίνημα Μπέσα!

Η συνάντηση αναμένεται να γίνει σήμερα στις 19:30 τοπική ώρα με τους εκπροσώπους όλων των αλβανικών πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας στα Τίρανα. 

 Σύμφωνα με την Report TV, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν σημαντικά θέματα, ξεκινώντας από την ένταξη την ΕΕ, μέχρι την αλβανική γλώσσα. Την πρόσκληση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα απέρριψε ο Μπιλάλ Κασάμι από το κίνημα Μπέσα, ο οποίος υποστήριξε γιατί να μην γίνει στα Σκόπια αυτή η συνάντηση, αφού δεν αφορά τους Αλβανούς των Τιράνων. Μάλιστα, σε συνέντευξή του ο Κασάμι δήλωσε ότι από τη συνάντηση του 2016 με τον Αλβανό πρωθυπουργό δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε όσα συζήτησαν τότε,

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην κυβερνητική βίλα της πρωτεύουσας.

Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν σημαντικά θέματα για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και για τους Αλβανούς που ζουν εκεί.

Σύντομα το κοινοβούλιο των Σκοπίων αναμένεται να ψηφίσει για το πολυσυζητημένο θέμα της βουλγαρικής συνθήκης, σύμφωνα με την οποία απαιτήθηκε να εγγράψει η Βόρεια Μακεδονία τους Βούλγαρους στο Σύνταγμά της, προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι απαραίτητες 80 ψήφοι για τις συνταγματικές αλλαγές στη Βόρεια Μακεδονία απαιτούν τη στήριξη βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς ολόκληρο το κοινοβούλιο έχει 120 βουλευτές.

Μεταξύ άλλων, σε αυτό το δείπνο αναμένεται να συζητηθεί ο τρόπος προώθησης της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, ή ακόμα και της οικονομικής ισότητας, που καθορίστηκαν ως προτεραιότητα στην πρώτη συνάντηση που έγινε το 2016, όπου η δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινής αλβανικής πλατφόρμας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr