Πρίστινα: Δυσαρέσκεια για αφαίρεση αλβανικών σημαιών από τους δρόμους

Οκτώβριος 13, 2010.

«Η αλβανική σημαία, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στη σημαία του Κοσσυφοπεδίου και των Ηνωμένων Πολιτειών αφαιρέθηκε χθες τις απογευματινές ώρες από τους δρόμους της Πρίστινα» αναφέρει σήμερα, η Γκαζέτα Σκιπ.

Το αλβανικό έμβλημα ήταν τοποθετημένο σε όλους του κύριους δρόμους της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου και είχε αναρτηθεί προς τιμή της επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Η αφαίρεση της αλβανικής σημαίας έγινε μία ημέρα, πριν αφιχθεί στην Πρίστινα, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η αλβανική εφημερίδα δεν μπορεί να εξηγήσει τους λόγους γιατί η αλβανική σημαία αφαιρέθηκε από τους δρόμους. Οι Δήμοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την ενέργεια αυτή, ενώ η αμερικανική πρεσβεία και το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου δεν ήταν σε θέση να δώσουν μια ικανοποιητική εξήγηση στα μέσα ενημέρωσης για την απόφαση αυτή.

Σερβία-ΗΠΑ: Οικοδόμηση σχέσεων σε νέα βάση




Οκτώβριος 13, 2010.

Βελιγράδι.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ότι η Σερβία οικοδομεί εταιρικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε νέες βάσεις, μετά από πολλά χρόνια παρεξηγήσεων και πτώσης του επιπέδου της επικοινωνίας, μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το RTS.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Τάντιτς και της Κλίντον ξεκίνησαν με την άφιξη της αμερικανίδας υπουργού στο Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Σκοπιανός δήμαρχος προτρέπει τη νεολαία να σπουδάσει στη Βουλγαρία

Οκτώβριος 13, 2010.

Ντέλτσεβο.
 Ο Γκόραν Μαλεστσέφσκι, δήμαρχος του Ντέλτσεβο, ασκεί πιέσεις στους νέους της πόλης να πάνε να σπουδάσουν στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Μπλαγκόεβκραντ, στη Βουλγαρία, γράφει σήμερα ο σκοπιανός Τύπος.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η «Πρωϊνή» των Σκοπίων, ο δήμαρχος της σκοπιανής πόλης υπόσχεται στους νέους ακόμη και υλική υποστήριξη προκειμένου να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο της γειτονικής Βουλγαρίας.

Ο πρώτος δημότης του Ντέλτσεβο προέβη σε αυτήν την πράξη, ωθούμενος από το γεγονός ότι στο κοντινό Μπέροβο, έκλεισε το τμήμα των Υπολογιστών, το οποίο έκανε έναρξη λειτουργίας το περασμένο έτος, που ανήκε στο πανεπιστήμιο ‘Γκότσε Ντέλτσεφ’ του Στιπ.

Ο Μαλεστσέφσκι, με την ιδιότητα του δημάρχου, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας, με τον πρύτανη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, Δαβίδ Χιούβιλερ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στις δηλώσεις του ο Σκοπιανός δήμαρχος επεσήμανε ότι :

Σκόπια: Η Ελλάδα πιέζει τη Συρία για το όνομα




Οκτώβριος 13, 2010


«Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα περιμένει άγρυπνη και δεν θα επιτρέψει τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι να αλλάξει την κύρια γραμμή των διαπραγματεύσεων με την τακτική της αποφυγής και της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για το όνομα», γράφει σήμερα η καθημερινή εφημερίδα των Σκοπίων ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’.

Βρυξέλλες για Σκόπια : Παρατυπίες σε υποκλοπές των μυστικών υπηρεσιών





Οκτώβριος 13, 2010.

Στην ετήσια τακτική της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που καταγράφει την πρόοδο στην πΓΔΜ έχουν εντοπιστεί ορισμένες παρατυπίες.

Η πρώτη είναι η αναφορά στο νόμο περί παρακολούθησης των επικοινωνιών γνωστή ως παρακολούθηση της εποπτεύουσας αρχής.

Βρέθηκε άγνωστος πολιτισμός στον Καύκασο








Οκτώβριος 13, 2010.

Χάρη σε μια αεροφωτογραφία της δεκαετίας του 1960, οι Ρώσοι αρχαιολόγοι εντόπισαν σημάδια ενός άγνωστου πολιτισμού, στην βόρεια πλευρά της οροσειράς του Καυκάσου.

Οι προσπάθειες που γίνονται την τελευταία πενταετία, για την ανεύρεση του αρχέγονου οικισμού, είχε, τελικά, θετικά αποτελέσματα.

Α΄Παγκ. Πόλεμος: Οι Σλαβομακεδόνες στο πλευρό των Βουλγάρων



Αξιωματικοί και στρατιώτες 11ης σλαβομακεδονικής μεραρχίας πεζικού


Από τη σειρά: Ιστορική Διαφωνία Σκοπίων-Σόφιας (3)

- Όπως βλέπουν σήμερα οι Σκοπιανοί την Ιστορία-

Γράφει ο Βίκτωρ Σβετανόσκι- Виктор Цветаноски
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα: Ούτρινσκι Βέσνικ- Утрински весник

Ακόμη δεν συνήλθε, η Βουλγαρία, από την ήττα του Β’ Βαλκανικού Πολέμου  και της ήρθε μια νέα ευκαιρία να καταλάβει την Μακεδονία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Μακριά από κάθε λογική, άρχισε να παζαρεύει με την Αντάτ των Κεντρικών Δυνάμεων, την απόκτηση εδαφών της Μακεδονίας.

Έτσι, εντάχθηκε στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων και άρχισε έναν πόλεμο, επιλέγοντας πάλι λάθος πλευρά, με αποτέλεσμα να ηττηθεί.

Οι Σλαβομακεδόνες, παρά το ότι η Βουλγαρία έπαιξε παιχνίδι πίσω από την πλάτη τους, - με τη συμφωνία να διαιρέσουν τη Μακεδονία με τους Σέρβους- συμμετείχαν μαζικά στον πόλεμο και πολέμησαν στο πλευρό της.