Σερβία: Μουσουλμάνοι Ζητούν Αυτονομία του Σάντζακ


Μάρτιος 30, 2011.
Η διακήρυξη της Αυτονομίας του Σάντζακ
Οι εκπρόσωποι  των ισλαμιστών της διασποράς, από την επαρχία Σάντζακ, προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία δημιουργίας ‘Κινήματος Αυτονομίας του Σάντζακ’, μια δραστηριότητα που ξεκίνησε εδώ και ένα εξάμηνο, με επικεφαλής το μουφτή Muamer Zukorlić.

Στη δήλωση, η οποία κοινοποιήθηκε στο Νόβι Παζάρ, αναφέρεται  ότι «σχεδόν 100 χρόνια εκκρεμεί η επίλυση του καθεστώτος του Σάντζακ, η οποία είναι μια ιστορική επαρχία που αποτελεί χωριστή οντότητα» (από τη Σερβία).

Ο κύριος στόχος του κινήματος, όπως αναφέρει η κοινοποιηθείσα δήλωση, είναι η διεθνοποίηση του Σάντζακ και η διευθέτηση ενός καθεστώτος σε αυτό, με ενοποιημένα σύνορα, τα οποία θα καθορίζουν την αυτόνομη επαρχία Σάντζακ.


Τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, δηλώνουν, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκονται αντιμέτωποι άγριων μορφών διακρίσεων, της απροθυμίας του επίσημου Βελιγραδίου και της Ποντγκόριτσα να θέσουν στην ημερήσια διάταξη το  καθεστώς του Σάντζακ, της καταστροφικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, τις παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις συχνές και ηχηρές δηλώσεις ορισμένων πολιτικών και κομμάτων που φέρονται κατά της αυτονομίας του Σάντζακ.

Το μέλος της συντονιστικής ομάδας, ο δημοσιογράφος Almir Mehonic του περιοδικό ‘Saf’ που εκδίδεται στο Σεράγεβο, δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Μαυροβουνίου, ότι τα άτομα τα οποία απαρτίζουν την Κίνηση αυτή δεν έχουν άμεση σχέση με την Ισλαμική Κοινότητα, αλλά σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται διάφοροι διανοούμενοι, όχι μόνον από την περιοχή του Σάντζακ αλλά και από την Βοσνία.

«Η αυτονομία του Σάντζακ δεν σημαίνει αλλαγή των συνόρων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στη σύγχρονη Ευρώπη, όπου υπάρχουν οι λεγόμενες διασυνοριακές αυτονομίες. Έτσι, οι απαιτήσεις μας είναι απολύτως σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η Σερβία και το Μαυροβούνιο βρίσκονται στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να εφαρμοστούν  τα πρότυπα τα οποία εφαρμόζονται στη σύγχρονη Ευρώπη – και η περιφερειοποίηση είναι μια από τις βασικές αρχές των ανεπτυγμένων χωρών» είπε ο Mehonic, τέως πρόεδρος του Φόρουμ Νεολαίας, του Δημοκρατικού Κόμματος Σάντζακ του Ρασίμ Λιάιτς και στη συνέχεια μέλους του κόμματος DPS.

Το μέλος του Κοινοβουλίου της Σερβίας, από τις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού  Κόμματος, Meho Omerovic, εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μια ομάδα ανώνυμων ανθρώπων.

«Η διαδικασία αυτής της Πρωτοβουλίας δεν έχει καμία σχέση με την Σερβία και το Σάντζακ. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή προέρχονται από ομογενείς και μεταξύ τους δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα ή όνομα με πολιτική επιρροή» ισχυρίστηκε ο Ομέρ.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Στην ηγεσία αυτής της Επιτροπής Πρωτοβουλίας  για την αυτονόμηση του Σάντζακ περιλαμβάνονται:
Mehonic Edin Salković, πρόεδρος της Κοινότητας της Διασποράς του Σάντζακ
Fatmir Alispahic, συγγραφέας, αρθρογράφος και δημοσιογράφος
Emir Ramic διευθυντής του Ινστιτούτου για την Έρευνα της Γενοκτονίας στον Καναδά,
Anes Džunuzović, δημοσιογράφος και πολιτικός αρθρογράφος
Željko Milićević, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη Βοσνία
κ.α.
--
Τίτλος: «Traže autonomiju Sandžaka»
Δημοσίευση: Srbija-vesti online, 30.3.2011.