Ανησυχία σε Ελλάδα και Μαυροβούνιο για το Πυρηνικό πρόγραμμα της Αλβανίας



Αύγουστος 28, 2011.

Τίρανα.

Άλλο ένα διπλωματικό μήνυμα της  αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Wikileaks,  το οποίο απεστάλη προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναφέρεται στην πρόταση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, στο σχεδιασμό κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού, προκαλώντας αντιδράσεις στις γείτονες χώρες.


Πρόκειται για εβδομαδιαία έκθεση του πρέσβη Withers με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2007, ο τότε Πρέσβης αναφέρεται στην υπόσχεση του Μπερίσα να καταστεί η Αλβανία ενεργειακή υπερδύναμη στην περιοχή  με την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, την οποία θα εξάγει στην γύρω περιοχή.
Αυτή η πρόταση είχε ανησυχήσει την Ελλάδα και το Μαυροβούνιο,  ενώ ενδιαφέρον είχε δείξει η Ιταλία.

«Η ελληνίδα ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά εξέφρασε  τις ανησυχίες της σχετικά με το πρόγραμμα αυτό, ενώ ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Βουϊάνοβιτς, δήλωσε  ότι η κυβέρνησή του θα ήθελε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την αμφιλεγόμενη πρόταση του Μπερίσα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρέσβης στο μήνυμά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση του Μπερίσα, την οποία θεώρησε η Ιταλία ως μια ευκαιρία που δεν έπρεπε να χαθεί, ήταν, τότε, το κύριο θέμα της επίσκεψης του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας, Πρόντι, στην Αλβανία.

--
Πηγή: BW