CIA: Φόβοι επίθεσης τρομοκρατών με τοξική ρικίνη




Αύγουστος 14, 2011.

Ουάσιγκτον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι μια ομάδα της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα προσπαθεί να παράγει το θανατηφόρο δηλητήριο ρικίνη, το οποίο θα ενσωματώσει σε μικρές εκρηκτικές ποσότητες για επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.


Πάνω από έναν χρόνο, σύμφωνα με εμπεριστατωμένες εκθέσεις πληροφοριών, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη έχει προσπαθήσει να αποκτήσει μεγάλες ποσότητες φασολιών καστόρων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της τοξικής ρικίνης. Πρόκειται για δηλητηριώδη λευκή σκόνη που είναι τόσο τοξική και θανατηφόρα που μόνον ένας κόκκος μπορεί να σκοτώσει αν εισπνευσθεί ή φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζονται ότι βάσει των στοιχείων που έχουν η Αλ Κάιντα προσπαθεί  να επεξεργαστεί  του σπόρους του κάστορα σε ένα καταφύγιο στην επαρχία Σάμπβα, σε μια από τις πλέον απόκρημνες περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της CIA η παραγωγή της τοξικής αυτής σκόνης θα ενσωματωθεί σε μικρές βόμβες για να ριχτούν  και να εκραγούν σε πολυσύχναστους χώρους , όπως εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια ή σταθμούς του μετρό.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε από υψηλόβαθμα στελέχη της εθνικής ασφάλειας για την πρόθεση των τρομοκρατών και έδωσε εντολή να παρακολουθείται η υπόθεση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της CIA, ωστόσο,  διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι επίκειται επίθεση με ρικίνη, ενώ μερικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το παρακλάδι της Αλ Καιντα στην Υεμένη εξακολουθεί να επεξεργάζεται  τον τρόπο παραγωγής ρικίνης, αφού έχει εντοπίσει ότι είναι ένα αποτελεσματικό τρομοκρατικό όπλο.

--
Πηγή: The New York Times