Βρυξέλλες: Η έκθεση των σλαβικών χειρογράφων από τη Μακεδονία




Ξεκίνησαν  με στόμφο από τα Σκόπια ως «Μακεδονικά» Χειρόγραφα αλλά, τελικά ‘προσγειώθηκαν’  στις Βρυξέλλες ως  «Σλαβικά Χειρόγραφα της Μακεδονίας»

Οκτώβριος 3, 2012.

Βρυξέλλες.

«Σλαβικά χειρόγραφα από τη Μακεδονία από το δέκατο τρίτο έως το δέκατο ένατο αιώνα» είναι ο τίτλος της έκθεσης του υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες  στο βασιλικό μουσείο Μαρίεμοντ -Musee royal de Mariemont,  των Βρυξελλών.


Η έκθεση θα αρχίσει στις 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 21 Οκτωβρίου 2012.
«Σταυροδρόμι των πολιτισμών στην καρδιά των Δυτικών Βαλκανίων η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διατηρεί τα ίχνη των σλαβικών χειρογράφων. Η έκθεση παρουσιάζει αποκλειστικά την εξέλιξη της σλαβικής γραφής και κουλτούρας» σημειώνεται στην ιστοσελίδα του βελγικού βασιλικού Μουσείου.

Η αρχή της σλαβικής γραφής και του σλαβικού πολιτισμού στη Μακεδονία συνδέεται με το ιεραποστολικό έργο των Θεσσαλονικέων αδελφών Κυρίλλου (827/828 έως 869) και Μεθοδίου (815 ή 820 έως885), αναφέρει το κείμενο.

Τα παλαιότερα μοντέλα από αυτά τα συγγράμματα διατηρούνται σε ιδρύματα κύρους, όπως τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες του Βατικανού, της Βιέννης, της Αγίας Πετρούπολης, της Μόσχας, της Οδησσού και της Σόφιας. Χρονολογούνται από τον 10ο και 11ο αιώνα και είναι παρόμοια με εκείνα του Κυρίλλου και του Μεθοδίου.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr