Σκόπια: «Η Ιερατική μας Σχολή αναγνωρίζεται ως Αυτοκέφαλη»



Ιανουάριος 19, 2013.

H МПЦ-ОА, -εκκλησία των Σκοπίων- αγωνίζεται να αναγνωριστεί ως αυτοκέφαλη εκκλησία, συγχρόνως όμως τα εκπαιδευτικά ιδρύματά της, έχουν από καιρό γίνει αποδεκτά από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.


Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες που ακόμη δεν αναγνωρίζουν το αυτοκέφαλο της МПЦ-ОА, δέχονται, όμως,  ανεπιφύλακτα, τα ορθόδοξα εκπαιδευτικά  ιδρύματα της χώρας. Έτσι, θεολόγοι  της δευτεροβάθμιας θεολογικής σχολής και της Θεολογικής Σχολής, συνεχίζουν τις σπουδές τους, χωρίς κανένα πρόβλημα σε ορθόδοξες χώρες.

Τα διπλώματα που έλαβαν από εμάς γίνονται δεκτά ακόμη και στη Σερβία και στην Ελλάδα, χώρες των οποίων οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας μας, σημειώνει η σλαβική των Σκοπίων Dnenvnik και συνεχίζει:

Ο σεβασμός προς τα θεσμικά όργανα της Εκκλησίας μας, πήρε μία νέα ώθηση μετά τη συμφωνία με την Πνευματική Ακαδημία της Μόσχας, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπογράφηκε στο Πανεπιστήμιο «Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος». Έτσι θα αναγνωρίζονται τα έγγραφα για τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό βαθμό της Θεολογικής Σχολής  της МПЦ-ОА που θα αποτελεί μέρος της κοινότητας της πανεπιστημιούπολης.

Πέρυσι ο διάσημος Ρώσος θεολόγος Αντρέι Κουράεφ, ο οποίος διδάσκει στην Πνευματική Ακαδημία της Ρωσικής Εκκλησίας, είχε επισκεφθεί την МПЦ-ОА.
Ο Μητροπολίτης Αγαθαγγέλ, επικεφαλής της Σκοπιανής Ορθόδοξης Σχολής, λέει ότι η μεταχείριση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Εκκλησίας μας, δείχνει ότι το πρόβλημα του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας μας είναι μόνο πολιτικό.

Θα προσθέσει, ακόμη, ότι στη Θεολογική Σχολή διδάσκουν τώρα δύο καθηγητές που έχουν ολοκληρώσει τις θεολογικές σπουδές τους στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. 

Ο ιερομόναχος Γρηγόρι Ναστέσκι της Επισκοπής Σκοπίων πέρυσι έδωσε τη διδακτορική του διατριβή στη Θεολογική Σχολή της Βουλγαρικής Ορθόδοξης  Εκκλησίας στη Σόφια.

Επί δεκαετίες, οι απόφοιτοι και οι μαθητές μας συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στις θεολογικές σχολές των καθολικών και προτεσταντικών εκκλησιών.

Επί του παρόντος, τρεις από τους νέους φοιτητές μας, οι οποίοι προηγουμένως είχαν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια θεολογική σχολή της МПЦ-ОА, τώρα σπουδάζουν στο Τμήμα Θεολογίας της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, θα τελειοποιηθούν στη διδαχή  της βυζαντινής ψαλμωδίας, γιατί  η Εκκλησία μας έχει έλλειμμα εμπειρογνωμόνων, και δεν μπορεί  να την εφαρμόσει.

Αυτοί είναι οι πρώτοι φοιτητές μας εκεί, οι οποίοι, μάλιστα, λαμβάνουν υποτροφία από την МПЦ-ОА, γράφει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr