Κύπρος: Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν δύο από τις 6 έδρες της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Φωτό από παλαιότερη διαδήλωση των Τουρκοκυπρίων

Μάρτιος 7, 2014.

Κοινοβουλευτική επιτροπή του Ψευδοκράτους των τουρκοκυπρίων συναντήθηκε με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Παρασκευή για να συζητήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο, σε μια πενθήμερη επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες.


Η τουρκοκυπριακή επιτροπή επανέλαβε την απαίτησή της να λάβει 2 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως είχε προταθεί στο άκαρπο σχέδιο ‘Ανάν’ για την Κύπρο το 2004, από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και αρχιτέκτονα του σχεδίου, Κόφι Ανάν.

Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, εκτός από το τουρκοκυπριακό κομμάτι της Κύπρου ( που βρίσκεται υπό κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων) και που αναγνωρίζεται ως «χώρα» μόνο από την Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά- συνεχίζει το δημοσίευμα- έχει 6 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 2 από αυτές τις θέσεις θα πρέπει να προορίζονται για την τουρκική πλευρά- σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν.

Το Σχέδιο Ανάν πρότεινε μια «Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία», με την ομοσπονδία δύο κρατών, όπως προωθείται από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Η πρόταση η οποία αναθεωρήθηκε πέντε φορές πριν να τεθεί σε δημοψήφισμα, τον Απρίλιο του 2004, στην τουρκική και στην ελληνική κοινότητα, υποστηρίχθηκε από το 65 τοις εκατό των Τουρκοκυπρίων. Ενώ σκόνταψε στους Ελληνοκύπριους που είπανε μόνο 24 τοις εκατό «ναι» σε αυτό το σχέδιο, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr