Η παροχή φυσικού αερίου στα Σκόπια




Μάιος 28, 2015.

Ο αγωγός φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (TAP), είναι μια από τις προσδοκίες  των Σκοπίων, στην αναζήτηση νέων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στις 27 Μαΐου, γράφει ειδησεογραφική πύλη του Μπακού (Αζερμπαϊτζάν).


Ο πρωθυπουργός της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, είπε ότι η χώρα του, θα χρειασθεί νέες πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου, προκειμένου να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια για τη λειτουργία νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που προγραμματίζονται.

«Έχουμε εστιάσει την προσοχή μας σε τρεις πηγές για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Γκρούεφσκι. «Δύο από αυτές αφορούν την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου  από την Ελλάδα, που θα συνδέονται με ελληνικό λιμάνι για την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και ο αγωγός TAP, που θα κατασκευασθεί για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Μία ακόμη πηγή, θα προέλθει από την ένωση με τη γραμμή διασύνδεσης  Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας.

Ο TAP έχει ως στόχο να μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας μέσω Ελλάδας – Αλβανίας- Αδριατικής Θάλασσας, στη νότιο Ιταλία και περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη. Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι περίπου 870 χιλιόμετρα.

Η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.  Ο TAP θα έχει χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 20 δις κυβικά μέτρα ετησίως, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr