Ακαδημία Σκοπίων: «Οι μουσουλμάνοι που μιλάνε σλαβικά δεν είναι ούτε Αλβανοί ούτε Τούρκοι»



http://www.echedoros-a.gr

Ιούνιος 29, 2015.

« Είναι επιρρεπείς σε αφομοιώσεις με άλλες εθνικές κοινότητες (συνήθως υπόκεινται σε εξαλβανισμό ή εκτουρκισμό) λόγω της αποξένωσης που αισθάνονται στα μάτια των Ορθόδοξων Σλάβων, γιατί πιστεύουν στο Ισλάμ και συχνά γίνονται «νόμισμα για τη διευθέτηση εθνοτικών λογαριασμών ή αποτελούν μήλο της έριδος» για πολιτικούς σκοπούς».


Αυτή είναι η άποψη για τους Σλάβους, που πιστεύουν στην ισλαμική θρησκεία, όπως διατυπώθηκε σήμερα, σε επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  στην Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών στην πόλη των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Βλαντίμιρ Καμπόφσκι κατά την έναρξη της επιστημονικής ημερίδας, δήλωσε ότι η Ακαδημία έχει συγκεντρώσει στοιχεία  και έχει προβεί σε ένα σημαντικό έργο, που κρίνεται ως επαναστατικό, αναφορικά  με τους λαβυρίνθους των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα, αφενός, με θρησκευτικά κριτήρια και αφετέρου,  πως οι σχέσεις αυτές επηρεάζουν σήμερα, από πλευρά της διαφάνειας και της παγκοσμιοποίησης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των Σλάβων Ισλαμικής Θρησκείας, Ισμαήλ Μπόιντα, σκέφτεται ότι δεν πρέπει να απομακρύνεται από το έθνος – η κοινωνική αυτή ομάδα- λόγω θρησκείας και ότι η θρησκεία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται  ως μέσο  εθνικής αφομοίωσης και ούτε να προκαλείται εξαιτίας της, διαίρεση και μίσος.

Ο ίδιος, έφερε ένα συμβολικό παράδειγμα λέγοντας ότι οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι Σλάβοι είναι σαν δύο τρένα που ξεκινούν από τον ίδιο προορισμό και ταξιδεύουν παράλληλα, χωρίς ποτέ να συγκρουσθούν, εκτός εάν εκτροχιασθούν, όπως έγινε στους πολέμους της πρώην Γιουγκοσλαβίας, κατά τη διάλυσή της.

«Θέλουμε η πίστη να μην μας διαχωρίζει, να μην μας αφομοιώσει, να μην μας αποκόψει από τις σλαβικές μας ρίζες, να μην πάψουμε να είμαστε Σλάβοι.

Σήμερα στην FYROM υπάρχουν περίπου 150 χιλιάδες Σλάβοι μουσουλμάνοι, αλλά και στην Γκόρα και το Γκόλο Μπάρντο στην Αλβανία, ακόμη στο Κοσσυφοπέδιο, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, ως επί το πλείστον, όμως, στην Τουρκία, όπου υπάρχουν περίπου …τρία εκατομμύρια. Τα κρατικά ιδρύματα στη χώρα πρέπει να προσλαμβάνουν μουσουλμάνους Σλάβους για να βρίσκουν μια θέση στη δικής τους χώρα, γιατί εμείς αισθανόμαστε αναφαίρετο μέρος αυτού του λαού», είπε ο Ισμαήλ Μπόιντα.
Η Βαλεντίνα Μποζινόφσκα, διευθύντρια της Επιτροπής για τις σχέσεις με τις θρησκευτικές κοινότητες, έκανε έκκληση για τη διατήρηση της πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς των Σλάβων μουσουλμάνων, διότι οι διάλεκτοι στην περιοχή Ρέκα, όπου ζούνε μουσουλμάνοι, έχει διασωθεί η παραδοσιακή ομιλία της σλαβικής γλώσσας, όπως ήταν πριν από τον εξισλαμισμό των κατοίκων.

«Η σύγχυση ταυτότητας, για την οποία είμαστε όλοι υπεύθυνοι ως κράτος, για τους πολίτες που πιστεύουν στην ισλαμική θρησκεία είναι βαθιά. Από τον πληθυσμό αυτόν αφαιρέθηκε το δικαίωμα στην κοινωνία, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στα δικαιώματά τους, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στην εθνική σλαβική ταυτότητα. Η θρησκεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη,  με διάθεση ηθικής σύγκρουσης», τόνισε η Μποζινόφσκα κατά το άνοιγμα της επιστημονικής ημερίδας.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ