Ο Ερντογάν είδε το «χέρι του Ισραήλ» στο κουρδικό δημοψήφισμα…




«Ερντογάν: Το βόρειο Ιράκ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για το δημοψήφισμα»

Σεπτέμβριος 30, 2017. 18:35

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη για άλλη μια φορά σε έντονη επίθεση κατά της  κυβέρνησης της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας και προειδοποίησε ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα.



Το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν και η οικογένεια του Μασούντ Μπαρζανί ήταν το επίκεντρο της ομιλίας του Τούρκου ηγέτη, ενώπιον μελών του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Ερζουρούμ.


«Εμείς ως λαός και ως έθνος δεν συνηθίζουμε να κλωτσάμε τους πεσόντες. Αλλά μας χτυπάνε. Δεν  μετανιώνω για τίποτε από όσα κάναμε στο παρελθόν, αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει και η περιφερειακή  κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ δεν αναγνωρίζει την υποστήριξή μας και αφού ενεργεί σε βάρος της χώρας μας,  θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις πράξεις της», είπε ο Ερντογάν.


Τα πετρέλαια του Κιρκούκ στο μάτι της Τουρκίας


Τόνισε ότι στο βόρειο Ιράκ δεν δημιουργείται έναν ανεξάρτητο κράτος, αντίθετα, το δημοψήφισμα έγινε για ευχαριστηθούν  ορισμένοι κύκλοι στην περιοχή, δημιουργώντας μια νέα μακροπρόθεσμη πηγή προβλημάτων, αγνοώντας ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας, ούτε των Κούρδων του Ιράκ.


Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι ορισμένα γεωγραφικά σημεία στο Ιράκ, που σημειώνονται στο χάρτη ότι ανήκουν στην κουρδική περιφερειακή διοίκηση, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Άραβες και Τουρκμένοι.


«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι περιοχές αυτές που θεωρούνται αμφισβητήσιμες είναι και το Κιρκούκ. Οι αρχές στο ιρακινό Κουρδιστάν, οι Κούρδοι δεν αποτελούν μέρος της ιστορίας του Κιρκούκ. Η Άγκυρα βρίσκεται  σε στενή συνεργασία και σε συνεχείς επαφές με όλες τις γειτονικές χώρες, το Ιράν, την κυβέρνηση στη Βαγδάτη και άλλους,  και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη της κατάστασης», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.


Είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στις αρχές της Περιφερειακής Διοίκησης του Βόρειου Ιράκ να εφαρμόσει τα σχέδιά της σε περιοχές που περιέχονται στον χάρτη του ιρακινού Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα δημοψήφισμα που διεξάγεται στο πλαίσιο της πίεσης των αντιπάλων, με απελάσεις πληθυσμών από την πατρίδα τους, την καταστροφή  των αρχειακών εγγράφων, δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως νόμιμο από την Τουρκία.


Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι ορισμένες δυνάμεις προσπαθούν να διαιρέσουν το Ιράκ και τη Συρία, αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ αυτών που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία και αυτών που γίνονται παιχνίδι στα χέρια των εξωτερικών δυνάμεων.


Οι Αμερικανοί θέλουν να δημιουργήσουν ένα δεύτερο Ισραήλ

Οι Αμερικανοί θέλουν να δημιουργήσουν ένα δεύτερο Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο ηγέτης του κοινοβουλίου των Τουρκμένων της Συρίας, Εμίν Μποζογλάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα των Κούρδων στο Ιράκ, τόνισε ότι οι διαδικασίες στο Ιράκ και τη Συρία συνδέονται στενά.
«Με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή εφαρμόζουν νέα σχέδια για την επανασχεδιασμό των συνόρων και ένα σαφές παράδειγμα είναι το αντισυνταγματικό δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου.
Στην πραγματικότητα ο Μασούντ Μπαρζανί λαμβάνει τη στήριξη της Ουάσιγκτον. Ο αρχές στο ιρακινό Κουρδιστάν επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του πετρελαίου στο Ιράκ, αλλά ξεχνάμε ότι κάθονται πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη», δήλωσεο Μποζογκλάν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στη χρήση των τρομοκρατών του PYD – συριακή πτέρυγα του PKK- και όλων των ανταρτικών δυνάμεων  στη Συρία, με στόχο να δημιουργήσουν ένα δεύτερο Ισραήλ στα νότια σύνορα της Τουρκίας και ότι ο Μπαρζανί είναι ένα πιόνι σε αυτό το παιχνίδι.
Ο ίδιος θα τονίσει ότι η δημιουργία μια μονοεθνικής κρατικής οντότητας στην περιοχή είναι απαράδεκτη.


(Στοιχεία από bgnes.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr