Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Αμερικανός αξιωματούχος στο Βελιγράδι: Χώρες που θέλουν την ΕΕ να μην κάθονται σε δύο καρέκλες
Hoyt Brian Yi: Οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, δεν μπορούν να κάθονται σε δύο  καρέκλες, θα πρέπει να επιλέξουν μια πλευρά όσο δύσκολο και αν είναι. Η Σερβία έχει πολλούς φίλους και υποστήριξη στις ΗΠΑ».


Οκτώβριος 24, 2017. 15:44

«Τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει να επιδείξουν με σαφήνεια την απόφασή τους. Δεν μπορούν να κάθονται ταυτόχρονα σε δύο καρέκλες», είπε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιν Γι, σε οικονομική σύνοδο κορυφής στο Βελιγράδι.Πρόσθεσε ότι η Σερβία, πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών.


«Τα κράτη πρέπει να επιλέξουν μια πλευρά, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι. Είναι σημαντικό η χώρα να κάνει μια στρατηγική επιλογή,  ώστε να αποτελεί μέρος της επίσημης πολιτικής της, όπως έκανε η Κροατία, πριν ενταχθεί στο  ΕΕ, όπως έκανε το Μαυροβούνιο σχετικά με το ΝΑΤΟ.  Οι αξίες είναι σημαντικές, αλλά πιο σημαντικότερα είναι τα έργα από τις λέξεις και πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα», είπε ο Γι.


Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν αυτές οι χώρες να είναι σταθερές, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα αργότερα. 


«Όσο υπάρχουν διαφωνίες που δεν έχουν επιλυθεί, υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων. Ωστόσο, η γενική τάση για την ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή είναι θετική» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.


Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό όραμα για τα Βαλκάνια διαφέρει από το ευρωπαϊκό και βασίζεται στις δραστηριότητες της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία επιδιώκει για τα Βαλκάνια να παραμείνουν αδύναμα και διχασμένα, όχι ισχυρά και ενσωματωμένα στην ΕΕ.

( Στοιχεία από τη "Νέα σερβική πολιτική Σκέψη"-nspm.rs)
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr