“Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Ζόραν Ζάεφ να συμφωνήσει μέχρι τις 9 Ιουνίου”



Ιούνιος 5, 2018. 22:11

Σκόπια.

 Η κυβέρνηση της πΓΔΜ πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Το αίτημα αυτό παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα ‘MKD’ των Σκοπίων επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές.



Σύμφωνα με τις ανεπίσημες πληροφορίες, στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πακέτο «Δημοκρατία της Ιλίντενσκα Μακεδονίας» υπάρχει μια ‘ανταλλαγή’ με το erga omnes του νέου ονόματος και με τη σειρά τους  θα παραμείνουν η ύπαρξη της  ‘μακεδονικής’ γλώσσας και ταυτότητας, γράφει το δημοσίευμα.


 Αλλά το ερώτημα ήταν εάν στις έννοιες εθνικότητα (Nationality) και γλώσσα (Language) θα υπάρχει αστερίσκος* με μια εξήγηση ότι έχουν σλαβική προέλευση, που δεν έχουν καμία σχέση με τον πληθυσμό στην ελληνική Μακεδονία, όπου θα γίνεται διάκριση.


Αλλά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στην ελληνική τηλεόραση ΕΡΤ δήλωσε ότι υπάρχουν στο τραπέζι τρία ονόματα, Βόρεια, Άνω και Νέα Μακεδονία, διευκρινίζοντας ότι τα Σκόπια απέρριψαν τη Μακεδονία του Βαρδάρη, που ήταν γνωστή κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.


Η Αθήνα απέρριψε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας(Σκόπια). Δεν ήθελε να αναφερθεί στο συμφωνηθέν όνομα και είπε ότι «είναι μέσα στο πακέτο και θα ανακοινωθεί από τους δύο πρωθυπουργούς».


Ο Κοτζιάς δεν απάντησε, επίσης, εάν το όνομα είναι Βόρεια Μακεδονία, όπως εικάζουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.


( Στοιχεία από mkd.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr