Ένωση Χειμαρριωτών: Μας αρπάζει τις περιουσίες η αλβανική κυβέρνηση



Σεπτέμβριος 25, 2018. 08:16

Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία, Ένωση Χειμαρριωτών,  καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης για την αρπαγή των ιδιοκτησιών τους, από ξένους προς την περιοχή,  με ένα νόμο που είχε αδρανοποιηθεί έπειτα από πολλές καταγγελίες και τώρα ενεργοποιείται πάλι.

 Αρκεί κάποιος ξένος προς την περιοχή να δηλώσει απλά ότι του  ανήκει ένα κομμάτι γης …



«Σε μια εποχή που τα Τίρανα, χλευάζουν τη Συμφωνία Φιλίας  και των Συνόρων με την Ελλάδα, είναι εντελώς αδικαιολόγητο η Αθήνα να συνεχίζει να κάνει παραχωρήσεις στα Τίρανα, θυσιάζοντας τον ελληνικό πληθυσμό στη Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου.  Με το νέο σύστημα που προωθεί η αλβανική κυβέρνηση θα γίνει η τελική αρπαγή των ελληνικών ιδιοκτησιών και  χωραφιών…», γράφει η Ένωση Χειμαρριωτών στη σελίδα της στο Facebook.


Μάλιστα, σχετικό δημοσίευμα, της Report TV αναφέρεται στις δηλώσεις της συμβούλου του υπουργείου Γεωργίας, Λορένα Γκοτζομπέλι η οποία είπε:

«Δεν είναι μια νέα διαδικασία, έχει ξεκινήσει από το 2014. Σήμερα έχουμε δώσει βάρος  σε αυτήν και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο νόμος 7501 δεν έχει προχωρήσει ομαλά. Το σύνθημά μας είναι «Να γίνεται ιδιοκτήτης της γης σας», είναι ο τίτλος που δίνει το δικαίωμα στον καθένα να το χρησιμοποιήσει, αν δεν έχετε τίτλο».


Η ίδια θα σημειώσει ότι η προθεσμία για την παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας είναι η 31η Δεκεμβρίου 2018 και πρέπει όσοι ενδιαφέρονται να απευθυνθούν στους δήμους για να λάβουν τους τίτλους.


Η σύμβουλος του υπουργείου Γεωργίας θα συμπληρώσει: 


Όλη τη διαδικασία είναι ανέξοδη, αρκεί μια απλή αίτηση, έστω και χειρόγραφη και ένα σχέδιο για το αγροτεμάχιο που χρησιμοποιούν για γεωργικούς σκοπούς,  μια οικογενειακή πιστοποίηση  και να τα παρουσιάσουν στο δήμο. Ο δήμος θα τα ελέγξει και θα τα επαληθεύσει σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα. Υπάρχει η δέσμευση του πρωθυπουργού μέσα σε τρεις μήνες να τελειώσει αυτή η διαδικασία.


Η ίδια θα επισημάνει ότι όποιος δεν προβεί σε αυτή τη διαδικασία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, η γη πλέον δεν θα τους ανήκει.


Η Ένωση Χειμαρριωτών χαρακτηρίσει όλη αυτή τη διαδικασία ως αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων.


«Με τη δράση αυτή, και με το δεδομένο ότι βρισκόμαστε έξι μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει  1000 οικοδομικές άδειες σε Αλβανούς από άλλες περιοχές της Αλβανίας και τη διασπορά, σε ολόκληρο το ιστορικό έδαφος  της Χιμάρας και της Βορείου Ηπείρου», όπως σημειώνεται.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr/