Σκόπια: Την Τετάρτη για το τελευταίο στάδιο των συνταγματικών αλλαγών στο κοινοβούλιο



Ιανουάριος  7, 2019. 20:10

Η τρίτη και τελευταία φάση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκινά την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, όπου προγραμματίζεται η υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.


Για να περάσει το κείμενο των τροπολογιών στο Σύνταγμα που προτείνει η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηριχθεί από τουλάχιστον τα δύο τρίτα των βουλευτών του νομοθετικού σώματος ή 80 βουλευτές.


Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είναι αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει της απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο πριν από την τελική ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή της  Συμφωνίας των Πρεσπών, παρόλο που ο ίδιος λέει ότι ο αριθμός των βουλευτών που θα στηρίξουν τη Συμφωνία,  έχει, ήδη,  εξασφαλισθεί.


Ο Ζάεφ είχε συναντήσεις με τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς»,  οι οποίοι υπέβαλαν προτάσεις για τις συνταγματικές τροποποιήσεις, ενώ το αντιπολιτευτικό κόμμα του VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία.


«Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης από το αλβανικό μπλοκ, έχουν μέχρι στιγμής εποικοδομητική στάση όσον αφορά τη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών. Ορισμένες από τις προτάσεις τους έχουν ενσωματωθεί. Όλα τα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, θα μιλήσουμε και για πράγματα τα οποία έχουν προσθέσει», δήλωσε ο Ζάεφ.


novatv.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr