Υποψήφια πρόεδρος Σκοπίων: Θα κρατήσω ανοιχτό το ζήτημα του ονόματος του κράτους



Μάρτιος 16, 2019. 19:57

Η υποψήφια για την προεδρία του κράτους των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα- Ντάνκοβα, που υποστηρίζεται από το VMRO-DPMNE, έδωσε συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα ‘Politika’.


Σε αυτήν τόνισε ότι έχει πρόθεση να συστήσει μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα συντάξει έκθεση σχετικά με  παραβιάσεις του εθνικού και διεθνούς δικαίου με την Συμφωνία των Πρεσπών.


Politika’: Είστε καθηγήτρια του συνταγματικού δικαίου. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Σύνταγμα τροποποιήθηκε σε 4 άρθρα, τα οποία άλλαξαν το όνομα του κράτους. Το κόμμα που σας υποστηρίζει, δεν δέχεται αυτή τη συμφωνία με την Ελλάδα…


Σιλιάνοφσκα- Ντάνκοβα:  «Προειδοποιήσαμε ότι η αλλαγή του ονόματος δεν αντιμετωπίζει τα βασικά ζητήματα και ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για εσωτερικές συγκρούσεις και απομακρύνει τη χώρα από τις μεταρρυθμίσεις.


Σας υπενθυμίσω ότι υπογράφηκε  ανοικτή επιστολή από εβδομήντα σημαντικά ονόματα, μεταξύ αυτών και ο (Τσέχος) συγγραφέας Μίλαν Κούντερα.


Η αντιμετώπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει παράπλευρες ζημίες και αποσκοπεί στην καταστροφή του συνταγματικού συστήματος. Δεν υπάρχει περιθώριο να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις παραβίασης των νόμων, παραβιάζεται και η Σύμβαση της Βιέννης καθώς και διεθνείς συμφωνίες. Το δημοψήφισμα ήταν μια ιστορία από μόνο του. Η ‘Μακεδονία’ σήμερα έχει ένα πρόσκαιρο Σύνταγμα το οποίο δεν έγινε κατόπιν δημοκρατικής συμφωνίας. 


Οι αρχές όχι μόνο αρνήθηκαν την ύπαρξη μακεδονικών μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες, αλλά, επίσης, ακύρωσαν  το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού (που πραγματοποιήθηκε το 1944).


Οι Μακεδόνες εξομοιώνονται με τις άλλες μικρές εθνοτικές κοινότητες.

Ο αλλοπρόσωπος «Μακεδόνας» χρησιμοποιείται μόνο σε εθνικό επίπεδο και κανείς δεν ξέρει πως λέγεται το έθνος αυτής της χώρας. Αυτά τα πράγματα είναι θεμελιώδη, ούτε πολιτικά ούτε κομματικά», είπε η υποψήφια πρόεδρος που υποστηρίζεται από το VMRO-DPMNE.


pressingtv.mk

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr