Η Κριμαία επιδιώκει την αλλαγή της Σύμβασης Μοντρέ – για Στενά Βοσπόρου



Μάρτιος 30, 2019. 18:54

Η Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία ρυθμίζει τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Βοσπόρου, την είσοδο και παραμονή των πλοίων στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα), πρέπει να αναθεωρηθεί, δήλωσε ο Γιούρι Χέμπελ πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κριμαίας.


«Όλοι προτάσσουν τα όπλα. Μια τέτοια συμπεριφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μαύρη Θάλασσα προκαλεί ένταση. Εάν αυτό συνεχισθεί, θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της αλλαγής της Σύμβασης του Μοντρέ,  όσον αφορά τη μείωση της χρονικής παραμονής στα πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η στρατιωτική αυτή  συμμαχία  να γίνεται το επίκεντρο των εντάσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Χέμπελ, σχολιάζοντας τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γεωργία και την Ουκρανία.


Σύμφωνα με αυτόν, για την παραμονή  των ξένων στρατιωτικών πλοίων πρέπει να συμφωνήσουν τα κράτη της περιοχής του Ευξείνου Πόντου, βάσει της συνέπειας της πολιτικής της καλής γειτονίας.


Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για την Άμυνα, Γιούρι Σβίτκιν θεωρεί δικαιολογημένη την ανησυχία του συναδέλφου του από την Κριμαία.


«Και εγώ ανησυχώ βλέποντας τα πλοία να παραμένουν στη Μαύρη Θάλασσα και να έχουν επιθετικό χαρακτήρα. Μπορεί  ανά πάσα στιγμή, να γίνει μια πρόκληση- διαταράσσοντας τα σύνορα του κράτους μας», είπε ο βουλευτής.


Ωστόσο, πιστεύει ότι οι αλλαγές στη σύμβαση είναι απίθανο να γίνει καθώς «υπάρχουν πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν επιθυμούν μια νόμιμη μείωση της διάρκειας παραμονής των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα», γράφει το Σπούτνικ στη σερβική γλώσσα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr