Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Η Βουλγαρία επέστρεψε στην Τουρκία αντικείμενα της αρχαιότητας και του ΒυζαντίουΙούνιος 13, 2019. 21:16

Η Βουλγαρία επέστρεψε στην Τουρκία 63 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων είναι 56 νομίσματα (χρυσά, ασημένια και χάλκινα αρχαίας και βυζαντινής εποχής), έξι χάλκινα αγαλματίδια  και μια χάλκινη πόρπη.


Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού πολιτισμού Ρούμεν Ντιμιτρόφ και του υφυπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας Οζγκούλ Όσκαν Γιαβούζ.


Τα αρχαιολογικά αντικείμενα είχαν κατασχεθεί στον συνοριακό σταθμό Καπιτάν Αντρέεβο το 2016 σε μια προσπάθεια ενός Τούρκου πολίτης να τα μεταφέρει στην Ευρώπη.Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2012 η Βουλγαρία επέστρεψε στην Τουρκία περίπου 20 πολιτιστικούς θησαυρούς, όπως ένα μαρμάρινο άγαλμα γυναίκας ρωμαϊκής εποχής, μια προτομή της Αφροδίτης, χάλκινα κηροπήγια, βυζαντινά νομίσματα και σφραγίδα, που και αυτά κατασχέθηκαν στο συνοριακό σημείο  Τουρκίας Βουλγαρίας.

Οι επιστροφές των αντικειμένων έγινε βάσει της Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

dnes.dir.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr