Ο πρόεδρος της Τσεχίας ανακοίνωσε την ανάκληση της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου





Σεπτέμβριος 7, 2019. 20:13


Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, δήλωσε λίγο πριν επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι, ότι την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείει την πιθανότητα η Τσεχική Δημοκρατία να ανακαλέσει την απόφασή της για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητο κράτος, όπως σημειώνουν σήμερα τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.


Ωστόσο, ο Τσέχος πρόεδρος  γνωρίζει ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι «λίγο δύσκολο να εφαρμοσθεί».


Ο Ζέμαν δήλωσε ότι οι εγκληματίες πολέμου δεν πρέπει να βρίσκονται στην εξουσία οποιασδήποτε χώρας της Ευρώπης.


Πρόσθεσε ακόμη ότι συμφωνεί με τον υπουργό Άμυνας της Τσεχίας, Λιούμπομιρ Μέτναρ, ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι ένα ‘διπλωματικό λάθος’, τονίζοντας το ρόλο του πρώην πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου- UCK.


Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου έχει ένα πολύ σκοτεινό παρελθόν και ότι οι  αυτόπτες μάρτυρες έχουν σκοτωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δικαστεί, είπε ο Ζέμαν εν συντομία: «Ναι, η δράση του UCK είναι γνωστή».


Ο πρόεδρος της Τσεχίας δήλωσε ότι η επερχόμενη επίσκεψή του στη Σερβία θα είναι κυρίως οικονομική, αλλά και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα συζητηθεί επίσης.


Επεσήμανε ότι υποστηρίζει τη σταδιακή αποδοχή των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση «με εξαίρεση του Κοσσυφοπεδίου».


Οι σερβικές αρχές ισχυρίζονται ότι 15 των Ηνωμένων Εθνών έχουν ανακαλέσει μέχρι σήμερα την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.


zjarr.tv


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr