Ανοίγουν οι οικονομικές προοπτικές για τη Σερβία με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση



Οκτώβριος 27, 2019. 18:06

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπράναβιτς υπέγραψε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Σερβίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΟΕ) και των κρατών μελών της Ρωσίας, Καζακστάν, Λευκορωσίας, Αρμενίας και Κιργιζίας την Παρασκευή στη Μόσχα, ανοίγοντας την πρόσβαση στην αγορά στο Βελιγράδι εκατομμυρίων ανθρώπων.



Η Μπράναβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα, μετά την υπογραφή ότι η συμφωνία ήταν «συμπληρωματική"  στην πορεία του Βελιγραδίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Με την υπογραφή της συμφωνίας, η Σερβία μπορεί να εξάγει περίπου το 99 τοις εκατό των προϊόντων της χωρίς την καταβολή τελωνειακών δασμών και, σύμφωνα με τον ανταποκριτή  της σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS) από τη Μόσχα, παραμένει μόνο η φορολόγηση της εξαγωγής αυτοκινήτων.


Η υπογραφή της συμφωνίας, δεν σημαίνει ότι η Σερβία θα γίνει μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Συμμαχίας, αφού η ένταξη δεν αποτέλεσε αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 2016.


Οι εξαγωγές της Σερβίας στην ΕΟΕ αναμένεται να ξεπεράσουν τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια τα προσεχή έτη.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 2015 με πρόταση  του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.


Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ΕΟΕ ανέρχεται στα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 3,2 του παγκόσμιου ΑΕΠ και η ανεργία είναι 5,4%, σύμφωνα με τη σερβική ραδιοτηλεόραση.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr