Μεσίτες στέλνουν μισθοφόρους από τη Συρία στο μέτωπο της Λιβύης



Φωτό από «The Guardian»


Μάιος 26, 2020. 20:51


Μετά από τις μάχες στη δυτική Λιβύη μεταξύ των δυνάμεων του Εθνικού Στρατού και των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από ξένους μαχητές, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά για τη μέθοδο στρατολόγησης μισθοφόρων από τη Συρία που έστειλε η Άγκυρα για να πολεμήσουν μεταξύ των εξτρεμιστών της Τρίπολης, σημειώνει το αραβικό Sky News.



Το Συριακό Παρατηρητήριο αποκάλυψε πώς οι φιλοτουρκικές τρομοκρατικές ομάδες εξαπατούν τους Σύρους και εκμεταλλεύονται τη φτώχεια και τον εκτοπισμό από τις οικίες τους  για να τους παρασύρουν να πολεμήσουν κάτω από τον τουρκικό μανδύα, παράλληλα με τις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης της Τρίπολης.


Το Παρατηρητήριο σημειώνει για «μεσίτες» που κερδίζουν από τη διοργάνωση «ταξιδιών των μισθοφόρων» στη Λιβύη. Το κέρδος είναι ανάλογο με τον αριθμό που θα καταφέρει να στείλει.

Σύμφωνα με  εντόπιες πηγές, υπάρχουν δεκάδες μεσίτες στις επαρχίες  Ιντλίμπ και Χαλεπίου, των οποίων η αποστολή είναι να προωθήσουν στις μάχες της Λιβύης  νέους με την υπόσχεση μηνιαίων μισθών, και να τους πείσουν για τα ‘φατβά’  (προφητείες) μουσουλμάνων μελετητών ότι αρχίζει να ξαναδημιουργεί η Τουρκία την παλιά «ισλαμική χώρα» (Οθωμανική αυτοκρατορία).


Πηγές του Παρατηρητηρίου επιβεβαίωσαν ότι ο  κάθε μεσίτης παίρνει 100 δολάρια από κάθε μαχητή και επίσης λαμβάνει προμήθεια της οποίας η αξία δεν έχει καθοριστεί από τα «μισθοφορικά γραφεία» των φιλοτουρκικών ομάδων στο βόρειο Χαλέπι.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» που δημοσίευσε  τις δηλώσεις ενός νέου από τη Συρία που πήγε να πολεμήσει μαζί με τις πολιτοφυλακές της Τρίπολης. Ονομάζεται Ουαέλ Άμρ είναι 22 ετών και δήλωσε ότι δεν γνώριζε τη φύση της αποστολής στην οποία στάλθηκε από την Τουρκία.


Επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη και ταξίδευσε στη Λιβύη με άλλους που ήταν πιστοί στην Άγκυρα.


Ο Αμρ είπε:


«Μου είπαν ότι θα ήμουν σε τάξεις υποστήριξης ή ιατρικές μονάδες που εργάζονταν καλά, αλλά οι μάχες εδώ είναι χειρότερες από κάθε μάχη που έχω δει στη Συρία. Πρόκειται για μάχες σε στενούς δρόμους».


«Μερικοί Σύροι είναι εδώ για χρήματα, πιστεύουν ότι υποστηρίζουν τους Λιβύους ενόψει της αδικίας, αλλά προσωπικά δεν ξέρω την αλήθεια, γιατί η Τουρκία έστειλε μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης στον πόλεμο στη Λιβύη. Δεν ήξερα τίποτα για αυτήν τη χώρα, εκτός από την επανάσταση κατά της κυβέρνησης του Καντάφι».


Ο Αμρ είναι ένας από τους περίπου 10 χιλιάδες Σύριους, τους οποίους η Τουρκία μετέφερε στην Τρίπολη και στις πόλεις της δυτικής Λιβύης, και τους άφησε στη φωτιά του πολέμου με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης που επιδιώκει να απαλλάξει την περιοχή από τις πολιτοφυλακές.


Το Συριακό Παρατηρητήριο έχει τεκμηριώσει τον αριθμό των θανάτων των φιλοτουρκικών μισθοφόρων ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, σε 318 μαχητές, εκ των οποίων 18 είναι κάτω των 18 ετών.


Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου,  Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν θεωρεί ότι «όποιος πήγε να πολεμήσει στη Λιβύη πήγε να υπερασπιστεί τον Ερντογάν, τον αφέντη και τον ηγέτη του, και για χάρη του έγινε μισθοφόρος, και δεν έχει καμία σχέση με τον λαό της Συρίας».


Ο Ραχμάν ανέφερε ότι ένας ηγέτης στις φιλοτουρκικών ομάδων συνελήφθη από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και ανέφερε ότι ανήκε στο «Λεγεώνα του Λεβάντε», την πτέρυγα της  Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Συρία, και το 2014 υποστήριζε το ISIS όταν έλεγχε μεγάλα τμήματα της συριακής επικράτειας.


Συνέχισε:


 «Ομάδες της Ταξιαρχίας του Σουλτάν Μουράτ  (μία από τις φιλο-τουρκικές τρομοκρατικές ομάδες) πήγαν στην οικογένεια ενός Κούρδου παιδιού στο Αφρίν, ο οποίος στρατολογήθηκε για να πολεμήσει στη Λιβύη, όταν πήγε μετά από λίγο σκοτώθηκε, και τους απείλησε  πως εάν δεν βγουν στα τουρκικά κανάλια να αρνηθούν αυτές τις πληροφορίες θα τους πετάξουν από το σπίτι τους και εκδιώξουν την οικογένεια του από το Αφρίν».


Ο Αμπντέλ-Ραχμάν είπε χαρακτηριστικά:


 «Ο Ερντογάν είναι χορηγός της τρομοκρατίας και ήταν αυτός που στο παρελθόν επέτρεψε την είσοδο δεκάδων χιλιάδων μαχητών στο συριακό έδαφος και συνέβαλε στην καταστροφή της επανάστασης του συριακού λαού προκειμένου να επιτύχουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους».


Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τους μισθοφόρους που διέπραξαν παραβιάσεις εναντίον του συριακού λαού στις περιοχές της τουρκικής κατοχής, στέλνοντάς τους στη Λιβύη, επιδιώκοντας να καταλάβει την περιοχή της βορείου Αφρικής».




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr