Συνελήφθη η σύζυγος του Αλβανού προέδρου διαμαρτυρόμενη στην κατεδάφιση του θεάτρου



Μάιος 18, 2020. 08:59

Η σύζυγος του Αλβανού προέδου, Μόνικα Κριεμάδη συνελήφθη στα Τίρανα στη διάρκεια της διαμαρτυρίας για την κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου,  ενός από τα κύρια αξιοθέατα της αλβανικής πρωτεύουσας, αναφέρει η Albanian Daily News .


Από το 2018, ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα είχε αποφασίσει να κατεδαφίσει το κτήριο το οποίο χτίστηκε το 1939, λόγω υπερβολικής συντήρησης του.


Ο Ράμα σκοπεύει να χτίσει ένα νέο θέατρο στην τοποθεσία του παλαιού. Αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια στον καλλιτεχνικό  και πολιτικό κόσμο της πρωτεύουσας, οι οποίοι αξιολογούσαν το κτήριο ως μνημείο.


Την Κυριακή το πρωί, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο θέατρο, αντιτιθέμενοι στην κατεδάφισή του. 


Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν η σύζυγος του προέδρου της Αλβανίας, μέλος του κοινοβουλίου και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ένταξη, Μόνικα Κριεμάδη. 
Υποστηρίζοντας τους διαδηλωτές, ζήτησε από το εισαγγελέα της χώρας να συλλάβει αστυνομικούς που ενεργούν κατά πολιτών. 



Αργότερα, πολλοί διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου της Κριεμάδη, συνελήφθησαν. Οι συγκεντρωθέντες απέτυχαν να αποτρέψουν την υλοποίηση των προθέσεων των αρχών και το κτίριο του θεάτρου καταστράφηκε το πρωί της Κυριακής.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μόνικα Κριεμάδη  έχει, ήδη, αφεθεί ελεύθερη. Ο σύζυγός της, ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, σχολίασε την κατεδάφιση του κτηρίου, χαρακτηρίζοντας το ως "ασυγχώρητο έγκλημα".




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr