Αλ Μαρσάντ: Η Ελλάδα εξέφρασε την οργή της στις δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ



Μάιος 18, 2020. 15:34

Η Ελλάδα εξέφρασε την οργή της για τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε ότι θεωρούσε την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) ως τη νόμιμη κυβέρνηση και ως εκ τούτου το ΝΑΤΟ δεν ασχολείται με άλλα κόμματα της Λιβύης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η Αθήνα θεώρησε ότι αυτή η δήλωση αποκαλύπτει ένα τουρκικό σχέδιο να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στη Λιβύη στη στήριξη των ισλαμικών πολιτοφυλακών υπέρ της Άγκυρας και να στοχεύσει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), ο οποίος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση της τρομοκρατίας στη Βεγγάζη και τη Ντέρνα.


Η Ελλάδα απάντησε έντονα σε δηλώσεις που υποδεικνύουν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκε στη φατρία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με επικεφαλής τον Φαγιέζ Αλ-Σαρράι ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.


Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς υπενθύμισε στον Στόλτενμπεργκ ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν λάβει τέτοια απόφαση. 


«Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα στις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γεννηματάς, τονίζοντας ότι η αναγνώριση του Στόλτενμπεργκ της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις του ΝΑΤΟ.


Αναμένεται ότι πολλές άλλες χώρες, ιδίως η Γαλλία, θα ενταχθούν στο πλευρό της Ελλάδας ανακοινώνοντας την αντίθεσή τους στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη των λιβυκών πολιτοφυλακών. 


Κατά συνέπεια, αυτό θα εμπόδιζε το σχέδιο της Άγκυρας, δεδομένου ότι οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση (όπως αυτή του Στόλτενμπεργκ) απαιτεί την έγκριση όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr