Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Κωνσταντινούπολη- Κατασκοπεία: Υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκισηΙούνιος 11, 2020. 23:49

Ο Μέτιν Τοπούζ, υπάλληλος του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο  για«συνενοχή σε μια τρομοκρατική ομάδα», ο οποίος θα περάσει τα επόμενα 8 χρόνια  και 9 μήνες στη φυλακή. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα στις 11 Ιουνίου από το τηλεοπτικό κανάλι Haber Turk.Ο Τοπούζ συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές τον Οκτώβριο του 2017 και έκτοτε βρίσκεται υπό κράτηση. Κατηγορήθηκε ότι είχε σχέσεις με την «τρομοκρατική ομάδα του Φετιουλάχ Γκιουλέν» (FETO) και κατασκοπεία.


Ο Τοπούζ εργαζόταν ως μεταφραστής στο τμήμα κατά των ναρκωτικών στο αμερικανικό προξενείο. Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι επικοινωνούσε συχνά με εισαγγελείς που διεξήγαγαν έρευνα κατά της διαφθοράς στην Τουρκία το 2013. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει αυτήν την έρευνα ως απόπειρα πραξικοπήματος, γιατί υπερασπίζονταν τον Φετιουλάχ Γκιουλέν.


Ο Μέτιν Τοπούζ είναι Τούρκος πολίτης, αλλά η κράτησή του πριν από τρία χρόνια οδήγησε σε διπλωματικό σκάνδαλο μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. 


Μετά το συμβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ανέστειλαν την αμοιβαία έκδοση θεωρήσεων για δύο μήνες, αλλά αργότερα τις συνέχισαν.


Το Τούρκο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ζήτησε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Τοπούζ.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr