Βούτσιτς: Η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία είναι παράδειγμα φιλίας και συνεργασίας



Φωτό αρχείου

Ιούνιος 12, 2020. 17:06


Σε ομιλία του στο διαδικτυακό διάλογο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη φιλία των τριών χωρών, της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, που βρίσκονται στο δρόμο προς την ΕΕ και ότι εκτιμά το δύσκολο και αφοσιωμένο έργο του Επιτρόπου της  Διεύρυνσης Όλιβερ Βάλερι.



Ο Βούτσιτς μίλησε για την πρωτοβουλία της «Μίνι Σένγκεν» αυτών των τριών χωρών, των οποίων στόχος, όπως είπε, είναι η ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων και αγαθών, ενώ ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει τις ίδιες αξίες.


«Βλέπουμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε όχι μόνο στο ζήτημα των οικονομικών σχέσεων, αλλά θέλουμε επίσης να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας όσον αφορά τις υποδομές και τη συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Τόνισε ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να αναζωογονήσουν και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους, προσθέτοντας ότι αυτό είναι εφικτό μέσω κοινής εργασίας στον οικονομικό τομέα, αλλά και στον τομέα της πολιτικής.


«Θέλω οι κυβερνήσεις και των τριών χωρών να οικοδομήσουν γέφυρες εμπιστοσύνης και οι άνθρωποι της περιοχής μας γνωρίζουν πώς θα το εκτιμήσουν», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Μιλώντας στην επιτροπή προσχώρησης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου μίλησαν επίσης ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βάρελι, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας,  Ζόραν Ζάεφ, ο Βούτσιτς αξιολόγησε ότι η Σερβία καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες στην πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στον τομέα του κράτους δικαίου, στις μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα και στην υποστήριξη των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr