«Η Ελλάδα δείχνει τα δόντια της στην Τουρκία», βουλγαρικό δημοσίευμα



Ιούνιος 4, 2020. 22:08

«Σεισμός στην Ελλάδα λόγω Τουρκίας» είναι το τίτλος του σημερινού κύριου άρθρου της εφημερίδας ‘Diriliş Postası’, σχετικά με τις «απειλές» της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά στην «επέκταση των γεωτρήσεων σύμφωνα με τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.



Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο που προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να «δείξει τα δόντια της» εάν η Τουρκία προσπαθήσει να διασχίσει τις κόκκινες γραμμές της.


«Οι Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Τουρκία μπλοφάρει», γράφει η ‘Diriliş Postası’.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η «λανθασμένη αντίληψη» εξακολουθεί να υπάρχει παρά τη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών, η οποία υπαγορεύτηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, με τους τουρκικούς «αδιαμφισβήτητους χάρτες» οι οποίοι δεν γίνονται αποδεκτοί από την Ελλάδα, γιατί παραβιάζει την κυριαρχία της.
«Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο»,  είναι ο τίτλος της εφημερίδας Yeniçağ.



 Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η επιθυμία της Τουρκίας είναι να συνεργαστεί με όλους. Είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με Τουρκοκύπριους στο όνομα μιας δίκαιης κατανομής των φυσικών πόρων του νησιού. Ταυτόχρονα, ο υπουργός προειδοποίησε τις χώρες ότι, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, διατυπώνονται επιφυλάξεις σχετικά με τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι  αυτά θα είναι αναποτελεσματικά.


«Καμία συνεργασία που αποκλείει την Τουρκία, δεν θα φέρει τελικά αποτελέσματα. Το έχουμε δείξει με τα βήματα που έχουμε κάνει», είπε.


Η Yeniçağ προσθέτει ότι έχει σταλεί στην Αθήνα ένα μήνυμα  «στη γλώσσα που κατανοεί». Η εφημερίδα αναφέρεται σε ένα μήνυμα που το τουρκικό ναυτικό έγραψε με ειδικούς κωδικούς από το νησί της Κρήτης.


 Το κείμενο του μηνύματος έχει ως εξής: «Χαρούμενος είναι αυτός που αυτό-αποκαλείται Τούρκος» - η φράση του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.


«Ο νέος μας χάρτης στην Ανατολική Μεσόγειο» - είναι ο τίτλος της διαδικτυακής "Yeni Birlik".
 Η εφημερίδα δημοσίευσε έναν χάρτη που η Τουρκία έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ και δείχνει περιοχές όπου η εταιρεία «Turkish Petroleum» ζήτησε άδεια για τη διεξαγωγή σεισμικών μελετών και γεώτρησης.


Σε δήλωση του, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόϊ υπενθύμισε ότι οι εν λόγω περιοχές εμπίπτουν στον θαλάσσιο χώρο που κοινοποίησε η Τουρκία στον ΟΗΕ, όπως σημειώνει στο άρθρο της η βουλγαρική 24 Часа.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr