Ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Τουρκία: είμαστε αποφασισμένοι να ελέγξουμε όλη τη Λιβύη



Φωτό Reuters- Από τη συνάντηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην Άγκυρα


Ιούνιος 4, 2020. 21:06


Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της  Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του είναι «αποφασισμένες» να αποκτήσουν τον έλεγχο όλης της χώρας από τον αντίπαλό του, στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ.



«Ο αγώνας μας συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον εχθρό, να επιβάλουμε τον κρατικό έλεγχο σε ολόκληρη την πατρίδα και να καταστρέψουμε όλους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την οικοδόμηση ενός πολιτικού, δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους», δήλωσε ο Σάρατζ στην Άγκυρα μετά από συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ο Ερντογάν, τον κύριο υποστηρικτή του.


Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι επέστρεψε στον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας και των προαστίων της μετά από περισσότερο από ένα χρόνο μαχών από τον διοικητή Χαφτάρ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.


Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα βρίσκεται σε αναταραχή από το 2011, όταν ένας εμφύλιος πόλεμος ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος δολοφονήθηκε.


 Έκτοτε, η Λιβύη διαχωρίστηκε μεταξύ των αντιπάλων διοικήσεων στην Ανατολή και τη Δύση.
Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη γειτονική Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και από τη Ρωσία.


Η Τουρκία άρχισε να υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας με επικεφαλής τον αλ Σάρατζ, τον Νοέμβριο όταν υπέγραψε σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας παράλληλα με μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης, η οποία δίνει στην Άγκυρα δικαιώματα εξερεύνησης στη Μεσόγειο, ένα μνημόνιο που η Ελλάδα απορρίπτει καθώς καταπατεί κυριαρχικά δικαιώματά της, απορρίπτεται επίσης και από άλλες χώρες της περιοχής, και όχι μόνο.


Οι δυνάμεις του Σάρατζ, ενισχυμένες από τουρκικά αεροσκάφη και αεροπορική άμυνα, έχουν σημειώσει μια σειρά από κέρδη από τις δυνάμεις του Χαφτάρ τους τελευταίους μήνες.


Ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ δήλωσε χαρακτηριστικά στην Άγκυρα ότι είναι αποφασισμένος «να μην καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον εγκληματία πολέμου Χαφτάρ», δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr