Το Ισραήλ ζήτησε συγνώμη για τη δολοφονία ενός Παλαιστίνιου αυτιστικού



Ιούνιος 3, 2020. 23:26

Ιερουσαλήμ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη για τον θανάσιμο τραυματισμό από την ισραηλινή αστυνομία εναντίον ενός άοπλου Παλαιστίνιου άνδρα που ήταν αυτιστικός.



Η δολοφονία του 32χρονου Λιάντ Χαλάκ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, το Σάββατο, προκάλεσε ευρείες αντιδράσεις και αναζωογόνησε καταγγελίες που ισχυρίζονται ότι υπάρχει υπερβολική βία από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.


Ο Μπένι Γκαντζ, ο οποίος είναι επίσης «αναπληρωτής» πρωθυπουργός του Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας για κατανομή εξουσίας, σχολίασε το γεγονός στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του Ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου. Κάθισε κοντά στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά για το συμβάν στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις.

«Λυπούμαστε πραγματικά για το συμβάν στο οποίο ο Λιάντ Χαλάκ σκοτώθηκε και μοιραζόμαστε τη θλίψη της οικογένειας», δήλωσε ο Γκαντζ. "Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα διερευνηθεί γρήγορα».


Οι συγγενείς του Χαλάκ είπαν ότι είχε αυτισμό και κατευθυνόταν σε σχολείο για μαθητές με ειδικές ανάγκες, όπου  καθημερινά φοιτούσε όταν πυροβολήθηκε.


Σε ανακοίνωση, η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι εντόπισε έναν άτομο «με ένα ύποπτο αντικείμενο που έμοιαζε με πιστόλι».


 Όταν δεν σταμάτησε στις εντολές που του δόθηκαν, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, ανέφερε η ανακοίνωση. 
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ροσενφελντ  είπε αργότερα ότι στο θύμα δεν βρέθηκε όπλο.


Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι ανακρίθηκαν μετά το συμβάν σύμφωνα με το πρωτόκολλο και ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε έναν από αυτούς έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια σε συνέντευξη με το Ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο.


 Οι ισραηλινοί αστυνομικοί είναι καχύποπτοι καθώς μοναχικοί Παλαιστίνιοι χωρίς σαφείς δεσμούς με ένοπλες ομάδες έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων με μαχαίρια, πιστόλια καθώς και επιθέσεις με αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια.


Παλαιστίνιοι και ισραηλινές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εδώ και καιρό τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ότι χρησιμοποιούν υπερβολική βία σε ορισμένες περιπτώσεις, είτε σκοτώνοντας άτομα που θα μπορούσαν να είχαν συλληφθεί είτε χρησιμοποιώντας θανατηφόρα όπλα και όταν ακόμη η ζωή τους δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.


Παλαιστίνιοι ακτιβιστές συνέκριναν τη δολοφονία του Χαλάκ με τις πρόσφατες περιπτώσεις αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr