Αμερικανός εμπειρογνώμονας ασφάλειας: Η Μεγάλη Αλβανία είναι πραγματικότητα





Ιούνιος 6, 2020. 18:53

Η αλβανική ιστοσελίδα Nje Komb παρουσιάζει τακτικά το ιδεολόγημα της Μεγάλης Αλβανίας, σημειώνοντας με δικά της λόγια, συχνά, παλαιότερα άρθρα που αναφέρονται στις σκληρές σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών λαών και στις προτεινόμενες θεωρητικές λύσεις.



Ένα από αυτά τα άρθρα είναι του Τζον Σίντλερ (John Schindler), που δημοσιεύθηκε, όπως ψάξαμε και διαπιστώσαμε, πριν από τριάμισι χρόνια, στις 5 Ιανουαρίου του 2017, στον Observer.


Ας δούμε πως παρουσιάζεται αυτό το άρθρο που ο Αλβανός συντάκτης έβαλε τον τίτλο «Αμερικανός εμπειρογνώμονας ασφάλειας: Η Μεγάλη Αλβανία είναι πραγματικότητα»:


Η Δύση πρέπει να εγκαταλείψει τη λογική ότι η μακροχρόνια ειρήνη στα Βαλκάνια μπορεί να επιτευχθεί με την απομόνωση της Σερβίας, και πως το Βελιγράδι θα συμβιβαστεί και θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος, δήλωσε στον ‘Παρατηρητή’ ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας ασφαλείας και πρώην αναλυτής της Εθνικής Υπηρεσίας για Ασφάλεια (NSA)  Τζον Σίντλερ, σημειώνει η αλβανική Nje Kombe, επικαλούμενη την επίσης αλβανική «Koha». 


Σύμφωνα με τον Σίντλερ, «Η Μεγάλη Αλβανία έρχεται ούτως ή άλλως και είναι καλύτερα να έρθει με ειρηνικές συνθήκες».


Πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ενωθεί με την Αλβανία, ενώ η Σερβία πρέπει να λάβει στην περιοχή της Μιτρόβιτσας και στο Κοσσυφοπέδιο να δοθεί η Κοιλάδα του Πρέσεβο. 


Ο συγγραφέας προσθέτει ότι οι σερβικές θρησκευτικές τοποθεσίες πρέπει να τεθούν υπό προστασία του ΟΗΕ και να δηλωθούν  ως ‘εξωεδαφικές’. 


Ο συγγραφέας λέει ότι από τη διόρθωση του χάρτη στα Βαλκάνια, η Βόρεια Μακεδονία θα είναι πολύ χαμένη και ότι τα Σκόπια, σε αντάλλαγμα για την απώλεια του βορειοδυτικού τμήματος της χώρας, το οποίο κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, πρέπει να λάβουν την πρόσκληση για ένταξη πριν από όλους τους άλλους στην ΕΕ και να λάβει βοήθεια από τη Δύση.


 Περιέγραψε τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη ως «ψευδο-κράτος που δεν έχει ανακάμψει ποτέ από την καταστροφή του 1992-1995» και πρόσθεσε ότι «χάθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια της  Δύσης που δόθηκαν ως βοήθεια και σπαταλήθηκαν  στην εγκληματικότητα και τη διαφθορά».


«Αφήστε τη Δημοκρατία Σέρπσκα να ενταχθεί στη Σερβία», έγραψε ο Σίντλερ, προσθέτοντας ότι κανείς δεν  θα μπορούσε να εξηγήσει ορθολογικά γιατί τα σύνορα της Σερβίας θα μπορούσαν να αλλάξουν από την κομμουνιστική εποχή και τα σύνορα της Βοσνίας δεν θα μπορούσαν. 


Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρει ότι «οι Κροάτες από τη δυτική Ερζεγοβίνη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην Κροατία και υπενθυμίζει ότι οι περισσότεροι Κροάτες εκεί έχουν ήδη κροατικά διαβατήρια.


Πιστεύει ότι πρέπει να επιτραπεί στους υπόλοιπους της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης να πάνε με τον δικό τους τρόπο και να γίνουν δεκτοί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ σε μια ταχεία διαδικασία.


«Μόνο αφού η Δύση αναγνωρίσει ότι οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορούν να επιτύχουν ειρήνη ζώντας σε συνεκτικά έθνη – κράτη, όπως η Γερμανία, η Πολωνία ή η Δανία - μπορούμε να περιμένουμε από τα Βαλκάνια να ηρεμήσουν και να αρχίσουν να επιλύουν σοβαρά τα προβλήματα φτώχειας, εγκλήματος και διαφθοράς», λέει ο Σίντλερ 


Ήρθε η ώρα για τη Δύση να αναγνωρίσει την αποτυχία της και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη να δώσει ό, τι πραγματικά χρειάζεται, κανονικά έθνη-κράτη με συνεκτικά σύνορα, βελτιώνοντας έτσι τον χάρτη του Τίτο, είπε ο Σίντλερ .



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr