Ο χάρτης των Δυτικών Βαλκανίων επιστρέφει στο τραπέζι



Ιούνιος 14, 2020. 23:23


Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τη Σερβία για την αναγνώριση του βαλκανικού κράτους το συντομότερο δυνατό, ακόμη και πριν από το τέλος του έτους. 



Το πρώτο του βήμα - η κατάργηση των δασμών 100% στα σερβικά αγαθά - καλωσόρισε τόσο το Βελιγράδι όσο και η διεθνής κοινότητα.


 Η προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας να διευθετήσουν τις σχέσεις τους είναι το επιθυμητό, ενώ  όσο υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, η πορεία προς την πολυπόθητη ένταξη στην ΕΕ θα κλείσει και για τις δύο χώρες. 


Ωστόσο, στο πλαίσιο των κολακευτικών σχολίων, το ερώτημα παραμένει άλυτο ως προς το ποιος θα έχει τον κύριο λόγο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις οι Βρυξέλλες ή η Ουάσιγκτον; Και το πιο σημαντικό, προβλέπονται αλλαγές στα σύνορα των Δυτικών Βαλκανίων;


Στην πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο μετά την έγκριση της κυβέρνησής του, ο νέος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αμπντουλάχ Χότι, της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου, δεσμεύτηκε να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Σερβία. 


«Η τελική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα βασιστεί στην αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή των συνόρων ή ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία», δήλωσε ο Χότι.


Δύο ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε ότι είχε επαφή με τον απεσταλμένο της ΕΕ για διάλογο με το Βελιγράδι, Μίροσλαβ Λάιτσακ, και τον κορυφαίο διπλωμάτη της κοινότητας, Ζοζέπ Μπορέλ, και ότι δεν θα έκανε το λάθος να επιλέξει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά συνεργάζεται και με τους δύο. 


Ωστόσο, διευκρίνισε: «Δεν θα πάμε στο διάλογο χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την Ουάσινγκτον για την εφαρμογή της συμφωνίας».


Το πρώτο βήμα ακολούθησε σύντομα - ήταν η κατάργηση των δασμών 100 τοις εκατό για τα σερβικά αγαθά που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο που είχε επιβληθεί τον Νοέμβριο του 2018, το οποίο επηρέασε κυρίως τη σερβική μειονότητα στο βόρειο τμήμα του μη αναγνωρισμένου κράτους του ΟΗΕ.


Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση και την θεωρεί ως «ανοιχτή ευκαιρία για διάλογο».


Σύμφωνα με τον ομόλογό του στο Κοσσυφοπέδιο, Χασίμ Θάτσι, τα θεσμικά όργανα είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Σερβία και ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι είναι δυνατή μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

 Ο Θάτσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της νέας κυβέρνησης να καταργήσει την υπερφορολόγηση των σερβικών προϊόντων, τονίζοντας ότι το Βελιγράδι δεν έχει πλέον δικαιολογία για «φυγή από το διάλογο». Τόνισε επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στη διαδικασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.


«Όλα όσα έχουμε επιτύχει ως χώρα είναι χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως, μόνο η υποστήριξη αυτής της εταιρικής σχέσης μας εγγυάται ένα ασφαλές μέλλον» , δήλωσε ο Θάτσι, προσθέτοντας ότι δεν θα συνεργαστεί με τον απεσταλμένο της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ.


«Δεν θα πάω σε συνομιλίες στις Βρυξέλλες, επειδή ο Λάιτσακ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο», ο Θάτσι ήταν σαφής, επικαλούμενος το γεγονός ότι ο Λάιτσακ είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας – μίας από τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου (Σλοβακία, Ισπανία, Ρουμανία, Ελλάδα και Κύπρος).


«Παρόλο που η νέα κυβέρνηση στην Πρίστινα έχει εγκαταλείψει την ιδέα  της ανταλλαγής εδαφών με το Βελιγράδι, αυτή η ιδέα δεν έχει διαγραφεί γιατί ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, δεν την έχουν απορρίψει ποτέ, παρά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγει το βουλγαρικό δημοσίευμα.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr