Οι Γερμανοί διαφωνούν με τον όρο «φυλή» στο Σύνταγμα



Ιούνιος 15, 2020. 00:09

Στη Γερμανία ξέσπασε μια διαμάχη σχετικά με τον όρο «φυλή» στο Σύνταγμα της χώρας (Grundgesetz fur die Bundesrepublik Deutschland)  μετά τη δολοφονία του Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας, πυροδοτώντας διαμάχη για ρατσισμό σε χώρες σε όλο τον κόσμο.



Το άρθρο 3 του γερμανικού Συντάγματος ορίζει ότι «κανείς δεν πρέπει να υφίσταται διάκριση ή προνόμιο λόγω  φύλου, οικογένειας, φυλής, γλώσσας, χώρας προέλευσης, θρησκείας ή πεποιθήσεων ή θρησκείας».


«Δεν υπάρχει φυλή. Υπάρχουν ανθρώπινα όντα»


Αλλά το Πράσινο Κόμμα κόλλησε στον όρο «φυλή», ζητώντας αλλαγή του Συντάγματος του 1949.

-«Δεν υπάρχει φυλή. Υπάρχουν ανθρώπινα όντα», δήλωσε ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπέκ, τονίζοντας ότι ένα «ισχυρό σημάδι» κατά του ρατσισμού θα ήταν η αφαίρεση του όρου από το Σύνταγμα.


Ο Φέλιξ Κλάιν, Επίτροπος Αντισημιτισμού της Γερμανίας, υποστήριξε την έκκληση.
Ο όρος «φυλή» είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που έχει σχεδιαστεί για να κάνει διακρίσεις εις βάρος ανθρώπων, είπε.


Το αριστερό κόμμα της Αριστεράς και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα υποστήριξαν επίσης την αλλαγή, με ορισμένους επικριτές ακόμη και να ζητούν την αντικατάσταση του όρου «εθνικότητα».


Μάλιστα,  και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι είναι ανοιχτή στη συζήτηση του θέματος.


«Υπάρχει τώρα μια συζήτηση στην κοινωνία και τα κόμματα, 71 χρόνια αργότερα. Αυτό είναι σημαντικό. Υπάρχουν αμφιβολίες και στις δύο πλευρές της συζήτησης που αξίζει να συζητηθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Στέφαν Σίμπερτ, προσθέτοντας ότι η Μέρκελ ήταν «ανοιχτή» για μια τέτοια συζήτηση». Αλλά προειδοποίησε ότι το πρόβλημα του ρατσισμού δεν θα επιλυθεί με την «αφαίρεση ή εγκατάλειψη του όρου».


Οι αλλαγές του γερμανικού συντάγματος


Το Γερμανικό Σύνταγμα δημιουργήθηκε μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει τροποποιηθεί 62 φορές, συμπεριλαμβανομένης της συνεκτίμησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της γερμανικής επανένωσης.


Αυτήν την εβδομάδα, εξάλλου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε τη θέση του όρου στο σύνταγμα, τονίζοντας ότι δεν μιλάει για την ύπαρξη διαφορετικών ανθρώπινων φυλών ή ότι επιτρέπει κάτι τέτοιο.


Ωστόσο, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν  Λαμπρέχτ αναγνώρισε ότι ζούμε σε διαφορετική χρονική περίοδο σήμερα και ότι ο όρος θα πρέπει να απαλειφθεί από το Σύνταγμα.
Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτικοί για τη Γερμανία» έχει αμφιλεγόμενη θέση.


Welt: Η υποκρισία των προοδευτικών


Η συντηρητική εφημερίδα Welt προειδοποίησε για υποκρισία κατά τη διάρκεια της συζήτησης. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι Γερμανοί βρίσκουν τη λέξη «φυλή» αφόρητη, αλλά την ίδια στιγμή δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με Άραβες και Τούρκους.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr