Δυσφορία Τουρκίας στη γαλλική παρουσία στην Κύπρο

Αύγουστος 16, 2020.

Η Τουρκία εξέφρασε την εναντίωσή της στην ανάπτυξη πολεμικών μαχητικών  στην Κύπρο που αντιβαίνει στη συμφωνία του 1960, γράφει αραβικό δημοσίευμα που εκφράζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.


Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, το Σάββατο το απόγευμα, σχολιάζοντας την έναρξη  ισχύος της  συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας την 1η Αυγούστου.

 
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε, το Σάββατο, μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας, είναι η «Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας», η οποία υπεγράφη στις 4 Απριλίου 2017.

 Ο Ακσόι ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε δικαιούνται να υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία, καθώς δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και τους τουρκοκύπριους.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι η συμφωνία παραβιάζει τις συμφωνίες του 1960 και την ισορροπία που καθορίζονται από αυτές τις συμφωνίες, και ενέχεται ο κίνδυνος διακοπής των προσπαθειών που αποσκοπούν στη δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.


Τόνισε ότι «η τουρκική πλευρά είχε προηγουμένως υποβάλει εποικοδομητικές και θετικές προτάσεις για τη μετατροπή της περιοχής σε τόπο ευημερίας και σταθερότητας, αλλά αυτές οι προτάσεις απορρίφθηκαν από το ελληνο-κυπριακό δίδυμο».


Πρόσθεσε, «Η Γαλλία δεν μπορεί να εφαρμόζει μέτρα που θα αυξάνουν περαιτέρω την ένταση την τρέχουσα χρονική περίοδο, καθώς αναπτύσσει μαχητικά αεροσκάφη εδώ, σε αντίθεση με τις συμφωνίες του 1960, ακόμη και προσωρινά, μέσω της διοοργάνωσης κοινών ασκήσεων με τη ελληνική κυβέρνηση της «Νότιας Κύπρου».

Η ανακοίνωση κατέληξε:« Καλούμε τη Γαλλία, το μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να ενεργήσει με μεγαλύτερη ευθύνη σε θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών».

 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν στην ισχυριζόμενη ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη, καθώς το πλοίο «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει το ερευνητικό του έργο στην ανατολική Μεσόγειο.


Το πρακτορείο "DHA" είπε ότι τα γαλλικά μαχητικά προσγειώθηκαν στη βάση του Ανδρέα Παπανδρέου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισήμανε ότι ένα γαλλικό αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας εναέριου ανεφοδιασμού συνόδευε τους δύο γαλλικά μαχητικά "Rafale",  καθώς και ότι τα γαλλικά πλοία θα προσέγγιζαν στην Κύπρο.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η χώρα του απέρριψε τα πρόσφατα τουρκικά βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική εφημερίδα "Hurriyet" ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Γαλλία είχαν λάβει απόφαση να επιταχύνουν την ενίσχυση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, την οποία ξεκίνησαν πριν από χρόνια με σκοπό την πρόληψη των κινήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι Έλληνες θα επιταχύνουν την κατασκευή μιας ναυτικής βάσης ειδικά προετοιμασμένης για τη Γαλλία και ότι θα επιτραπεί στις γαλλικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν, κυρίως, την αεροπορική βάση στην Πάφο.

Arabi21

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr